torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Här är H&M:s besked – efter spekulationer om att ytterligare hyvling är på gång

Publicerad: 14 februari 2023, 08:46

H&M genomför just nu en stor omorganisation i sina svenska butiker vilket betyder att anställda kommer att få arbeta färre timmar.

Foto: Sören Andersson

I går kom uppgifter om att H&M skulle ytterligare neddragningar av butiksanställdas arbetstid, så kallad hyvling, något modejätten nu dementerar. ”Det blir absolut inte en andra våg”, säger hr-chef Karin Stenström till Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

H&MArbetsmiljöVarselButikDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I går kom uppgifter från Handelsanställdas förbund om att H&M skulle genomföra så kallad hyvling av anställdas arbetstid i ytterligare sju regioner, förutom de förändringar som redan kommunicerats. Det rapporterar Dagens Industri.

Det är något som dementeras från modejätten.

– Vi är fortfarande inne i den omställning som vi började med i höstas och som fortfarande pågår. Det är många butiker som ska gås igenom, så det tar ganska lång tid. Men det är ingen butik vi besöker mer än en gång – bortsett från en butik som vi behövt gå in i igen, säger Karin Stenström till tidningen.

Hur många butiksanställda som kommer att omfattas av de förändringar som nu pågår kan hon inte svara på i dagsläget.

– Vi är fortfarande inne i förhandlingar och av respekt för förhandlingsprocessen kan jag inte uppge ett antal.

Hon konstaterar ändå att en majoritet av de butiksanställda i Sverige, totalt cirka 2 100 personer, inte kommer att beröras.

– För en majoritet innebär det inte någon förändring alls, kopplad till deras kontrakt. I dessa fall kommer det alltså inte att skrivas några nya kontrakt.

LÄS OCKSÅ: En garanterad arbetstid om noll timmar – H&M nyanställer mitt i ”hyvlingen”

Handelsanställdas förbund har tidigare gjort bedömningen att drygt 1 500 butiksanställda skulle omfattas av förändringen, nu säger man i stället att cirka 1 000 personer kommer att få sin arbetstid förkortad.

– I Skåne har förhandlingarna i många butiker slutat i oenighet. Nu fortsätter förhandlingarna på central nivå. Det är inte heller säkert att de centrala förhandlingarna landar i enighet. Lagen är i H&M:s händer, men vi anser att de gör fel och hoppas att de ska lyssna på oss”, säger Handels presstalesperson Fritjof Carlsson-Brandt till Dagens industri.

Handels ser ändå positivt på att H&M nu dementerar att H&M ska genomföra ytterligare hyvling av arbetstider i butik.

– Spontant låter det bra att man inte hyvlar en gång till, men det gör inte H&M förtjänt av en guldstjärna. Snarare handlar det om vett och etikett, fortsätter Fritjof Carlsson-Brandt.

LÄS OCKSÅ: Experterna djupdyker i H&M:s problem – därför fortsätter jätten att tappa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev