Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Handelstalangen om bristen på bra ledare: ”Man pekar med hela handen”

Publicerad: 25 februari 2022, 08:36

Beatriz Fellenius, supply chain manager på Cervera.

Ett engagerat ledarskap och fortsatt arbete för att nå en jämställd handel. Det är A och O för att branschen ska fortsätta attrahera nya stjärnskott, säger Beatriz Fellenius, supply chain manager på Cervera.

Ämnen i artikeln:

CerveraE-handelKarriärArbetsmiljöJämställdhet

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


29-åriga Beatriz Fellenius är en av handelns unga talanger som uppmärksammats i Markets kartläggning.

Enligt henne är duktiga ledare en avgörande faktor för att branschen ska kunna fortsätta locka till sig nya stjärnskott. 

– Det är viktigt med ett väldigt engagerat ledarskap där man uppmuntrar till eget initiativ. Att våga lita på individen och kanske knuffa hen över kanten men samtidigt finnas där som stöd.

En bra ledare tillåter även medarbetare att skapa sin egen arbetsstil och använda sina egna förmågor, resonerar hon.

Vilka brister ser du hos handelns ledarskap i dag?
– Det kanske handlar om tidsbrist, men det finns mycket ledarskap där man bara pekar med hela handen i stället för att låta individen själv bestämma riktningen.

Detta leder till att branschen missar att lägga märke till både både unga talanger och den kompetens och erfarenhet som finns hos äldre medarbetare, anser hon.

Även på jämställdhetsområdet finns det saker att göra, menar Beatriz Fellenius.

– På en lite mer junior nivå är branschen ganska jämställd och man kan till och med argumentera för att det är fler kvinnor än män som jobbar i branschen. 

Men lite högre upp på beslutsfattarnivå ser det genast annorlunda ut med män i bred majoritet.

– Jag tycker det är tråkigt att de här gamla strukturerna fortfarande finns när vi kommit ganska långt inom andra områden.

Vad ser du för lösningar?
– Att fortsätta lyfta unga talanger och uppmuntra till att hitta bra ledare. Om man fokuserar på kompetenserna har det ingen betydelse om det är män eller kvinnor.

Vad anser du om kvotering?
– Det kanske är en fin grundtanke, men jag tror inte det är lösningen. I stället bör man jobba för att göra företag mer medvetna om att de här strukturerna fortfarande lever kvar i viss mån. Dock tror jag att handeln, jämfört med andra branscher, har kommit längre med just denna fråga men jag tror att det alltid tjänar ett syfte att diskutera ämnet.

LÄS MER: Lista: 60 talanger som formar framtidens handel 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev