tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Handelsinriktning för gymnasieskolan på gång: ”En nyckelfråga”

Publicerad: 26 mars 2021, 13:12

Utbildningsdepartementet vill utveckla utbildningsutbudet i gymnasieskolan för att skapa en bättre matchning på arbetsmarknaden. ”En nyckelfråga för att säkra företagens framtida konkurrenskraft”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelForskning

AR

Agneta Renmark

agneta.renmark@bonniernews.se


Utbildningsdepartementet föreslår en lagändring som gör det möjligt att inleda en försöksverksamhet med en handelsinriktning vad gäller särskilda yrkeskurser på ekonomiprogrammet. Syftet är att pröva nya vägar för att ge fler elever som vill arbeta direkt efter gymnasieskolan sådana kunskaper och färdigheter som arbetsgivare efterfrågar.

– I dag finns det brister i matchningen mellan ungdomars val av utbildning och behoven på arbetsmarknaden. Vi behöver sträva efter ett utbildningsutbud som bidrar till att elever som vill arbeta efter gymnasieskolan har de yrkeskunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Det här är något som välkomnas av Svensk Handel, som inom ramen för Handelsrådet länge arbetat för en förändring av gymnasieprogrammen med handelsinriktning.

– Det är oerhört glädjande att arbetet nu ger resultat. Det är helt centralt att utbildningarna möter den omställning som handeln genomgår och svarar upp mot ökade krav på digitala kompetenser och förmågan att arbeta med såväl fysiska som digitala försäljningskanaler, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Utbildningen ska både kunna leda till ett arbete inom handeln och fortsatta studier på högskolenivå.

– Med en omformning av det tidigare handels- och administrationsprogrammet till ett sälj- och serviceprogram, och möjligheten att läsa praktiska kurser på handelsinriktningen på ekonomiprogrammet, har vi kommit en god bit på väg mot bättre gymnasieutbildningar med handelsinriktning. Att utbildningarna svarar upp mot branschens kompetensbehov är en nyckelfråga för att säkra företagens framtida konkurrenskraft, säger Karin Johansson.

En promemoria har precis skickats ut på remiss. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022. De första eleverna föreslås påbörja utbildningen i försöksverksamheten läsåret 2023/24.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev