fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Handels stämmer Ikea – anklagar möbeljätten för att ha brutit mot kollektivavtalet

Publicerad: 14 februari 2023, 09:20

Facket anser att Ikea inte följt kollektivavtalet för anställda i planeringsstudios.

Foto: Julia Forsberg

Handels stämmer Ikea för att ha brutit mot kollektivavtalet. Facket anser att anställda i möbeljättens planeringsstudios har haft mer ansvar och utför mer kvalificerade uppgifter än de fått betalt för.

Ämnen i artikeln:

IkeaLöner

Annika Wilhelmson

annika.wilhelmson@bonniernews.se


Sedan 2021 har Ikea öppnat nio planeringsstudios runt om i landet där kunder kan få råd och hjälp att planera kök, badrum eller funktionella lösningar i andra delar av hemmet. Fackförbundet Handels anser att arbetstagarna i de här butikerna har haft mer kvalificerade arbetsuppgifter och ansvar än vad de fått lön för. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Till exempel anser fackförbundet att rådgivning i köksavdelningen ska anses vara en kvalificerad arbetsuppgift och pekar på att medarbetarna benämns som ”heminredningsexperter”. Att de också öppnar och stänger butikerna ger dem ansvar för säkerhet, larm och utrymning. Enligt facket innebär detta att de utför ett mer kvalificerat arbete än vanliga butiksmedarbetare vilket ger rätt till lönetillägg enligt kollektivavtalet.

Handels stämmer därför Ikea för kollektivavtalsbrott och kräver att bolaget ska betala skadestånd på 75 000 kronor till medarbetare i butikerna samt 150 000 kronor till fackförbundet.

”Detta dokument har inte kommit till oss på Ikea Sverige. Jag kan därför bara säga att vi givetvis kommer att titta närmare på detta när vi väl fått det”, svarar Ikea Sveriges pressansvarige Mattias Hennius till Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev