fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Handels spår tuff avtalsrörelse: ”Vi är bestörta över vissa av förslagen”

Publicerad: 4 februari 2020, 09:24

På onsdagen inleds förhandlingarna mellan Svensk Handels och Handels parter om nytt kollektivavtal. ”Vi är bestörta över vissa av förslagen Svensk Handel lägger fram. Vi har mycket svårt att förstå hur deras förslag leder till utveckling för handeln”, säger Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson och spår en tuff avtalsrörelse.

Ämnen i artikeln:

HandelsHandelnAvtalsrörelse

Avtalen som nu ska börja förhandlas gäller butiksanställda, anställda i e-handel och lager.

I fredags presenterade både Svensk Handel och Handels sina yrkanden inför avtalsrörelsen. Under helgen har parterna sett över motpartens krav.

– Vi är bestörta över vissa av förslagen Svensk Handel lägger fram. Vi har mycket svårt att förstå hur deras förslag leder till utveckling för handeln, säger Susanna Gideonsson.

Svensk Handel yrkar på fryst ingångslön, vilket Handels menar kommer att leda till än större inkomstojämlikhet. Handels kräver att lönen höjs med 825 kronor per månad och heltidsanställd.

Handels går också till förhandlingsbordet med en skarp kritik mot Svensk Handels förslag om fler otrygga anställningar.

Handels har siffror som visar att en tredjedel av butiksanställda i dag har en lön som ligger under fattigdomsgränsen och 66 procent av butiksanställda jobbar deltid. Åtta procent av lagerarbetare jobbar deltid.

– Svensk Handel vill kraftigt försämra ersättningen för obekväm arbetstid. Samtidigt vill man att fler jobbar deltid. Just deltidsarbetande är de som är mest beroende av OB-ersättningen, förklarar Susanna Gideonsson och pekar på Handels krav om att OB-ersättningen utökas och anpassas efter dagens förändrade arbetstider.

Handels kräver också att medlemmarna får mer ledig tid, bättre löneutveckling och mer inflytande över arbetstiden.

Susanna Gideonsson gör bedömningen att förhandlingarna inleds i ett tufft läge.

– Svensk Handel har lagt långtgående krav som helt förändrar maktbalansen mellan anställd och företag. Krav vi aldrig kommer acceptera. Vi vill att handeln ska utvecklas och att handelns anställda, hjältarna i butik och på lager ska ha de löner och villkor de förtjänar. Handeln går bra ekonomiskt, det är dags att dela med sig, säger Susanna Gideonsson, som redan under fredagens presskonferens pekade på siffror som visar att handelns vd:ar fått löneökningar på i snitt 7,2 procent medan anställda fick 1,6 procent.

Svensk Handel vill inte kommentera sina synpunkter innan onsdagens förhandling, meddelar presschefen Hans Tjernström.

– Vi tänker ge våra synpunkter direkt till motparten och inte via media, säger han till Market.

Det nya kollektivavtalet ska börja gälla den 1 april.

Läs mer: Här är parternas krav inför avtalsrörelsen

Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson

Läs mer: Thomas Ohlén: Det kommer att bli en tuff kamp om kronorna

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev