söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Handels nya ordförande om avtalsförhandlingarna som väntar: ”Komplicerat”

Publicerad: 1 september 2020, 10:50

Linda Palmetzhofer fick som förste vice ordförande i Handels ta över ledningen för fackförbundet efter Susanna Gideonsson. I dag blev hon officiellt vald till posten.

Ämnen i artikeln:

LedarskapAvtalsrörelse

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Här är Handels nya ordförande – tar över mitt i krisen – ”Helt ny arbetsmarknad”

Vid ett extra möte med Handels förbundsråd i dag valdes Linda Palmetzhofer till ordförande för fackförbundet efter Susanna Gideonsson, som i somras blev LO-ordförande.

Elisabeth Brandt Ygeman valdes till första vice ordförande, tidigare var hon andre vice, och den tidigare förbundssekreteraren Mats Hedgren blev i sin tur hennes efterträdare.

– Jag ser fram emot att leda förbundet tillsammans med Elisabeth och Mats, säger Linda Palmetzhofer samtidigt som hon konstaterar att den nya ledningen har flera stora frågor att ta tag i.

– Vi har ökat antalet medlemmar med 6 500 sedan i våras, det är fantastiskt. Men det är en effekt av en kris. Nu är det vårt uppdrag att förklara värdet av ett fackligt medlemskap.

Coronapandemin har påverkat delar av handeln kraftigt.

– Våra medlemmar har stått i frontlinjen i krisen, det är de som har gått till jobbet trots en ständig rädsla för smitta. Många har förlorat jobbet när anställningar har avslutats från en dag till en annan. Det syns inte i varselstatistiken.

Snart återupptas avtalsförhandlingarna, som pausades i våras.

– Förhandlingsläget är komplicerat, vi har en tudelad bransch. En del där det gått dåligt, där konkurser hotar och anställda blivit korttidspermitterade. Sen finns det en del som gått väldigt bra, där vinsterna är skyhöga, säger Linda Palmetzhofer

Läs mer: Klart: Susanna Gideonsson lämnar Handels – har valts till ny LO-ordförande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev