söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Handels läxar upp butikerna: Bara var tredje har utsett trängselansvarig

Publicerad: 26 november 2020, 06:43

Få butiker har vidtagit aktiva åtgärder för att minska trängseln i butik. Det visar en undersökning som Handelsanställdas förbund genomfört bland 900 skyddsombud. ”Det är dags att skärpa sig”, säger ordförande Linda Palmetzhofer.

Ämnen i artikeln:

HandelsArbetsmiljöCorona

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Två tredjedelar av butikerna har bedömt riskerna kring att anställda och kunder kan smittas av corona, visar undersökningen som Handelsanställdas förbund genomfört bland skyddsombud.

Men fyra av tio upplever inte åtgärderna som tillräckliga. Anställda har sällan varit involverad i det arbetet, menar de. De upplever att bara en tredjedel av handlarna fullt ut åtgärdat de brister som framkommit vid riskbedömningen.

Handsprit och markeringar i golvet som ska göra kunderna uppmärksamma på vikten av att hålla avstånd är vanligt.

Däremot har få butiker utsett ansvariga som ska övervaka trängseln, visar undersökningen. Bara en tredjedel av butikerna har det.

Engångshandskar samt munskydd som de anställda kan använda är också ovanligt i butikerna, konstaterar Handelsanställdas förbund. Bara 16 procent av butikerna infört kontantfritt för att minimera smittan.

– Det är butiksägare som har det yttersta ansvaret för både arbetsmiljön för anställda och kundernas säkerhet. Om man inte redan tagit detta ansvar är det läge att göra det nu. Det är dags att skärpa sig. Vi kommer intensifiera arbetet att se till att våra medlemmar och anställda i branschen är trygga på jobbet under julhandeln, säger Linda Palmetzhofer.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev