Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Han ska rädda kriskedjan – Europris vd duckar inte för uppdraget

Publicerad: 7 januari 2020, 06:54

Krisande XXL Group har fått ny vd. Sportkedjan har värvat Europris vd Pål Wibe. ”Jag har alltid varit imponerad av XXL”, säger han i en kommentar.

Ämnen i artikeln:

Sport och fritidLedarskapXXLVd

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Ingen god jul för den norska sportjätten – försäljningen rasade med tolv procent

2019 var ett tufft år för XXL. Så sent som förra veckan vinstvarnade kedjan efter att den jämförbara försäljningen sjönk med tolv procent under det fjärde kvartalet.

Nu står det klart att det blir Europris vd Pål Wibe som får den delikata uppgiften att vända utvecklingen för kriskedjan.

– Vi är väldigt glada att Pål har beslutat sig för att ta sig an rollen som vd för XXL. På har en solid bakgrund inom retail och är en stark analytisk och inspirerande ledare. Vi tror att han är den rätta för att vända den senaste tidens negativa utveckling för XXL, säger styrelseordförande Hugo Maurstad i en kommentar.

Pål Wibe har varit vd för Europris sedan i mars 2014. Tidigare har han innehaft motsvarande position för Nille och Travel Retail Norway.

Han har också jobbat inom Ica under samarbetet med Ahold och inom konsultföretaget McKinsey & co.

– Jag är stolt och spänd på att bli en del av teamet bestående av fler än 5000 XXL-anställda. Jag har alltid varit imponerad av XXL och vad bolaget har uppnåt så här långt. Jag ser stor potential vad gäller XXL:s position på marknaden framöver och är trygg i att bolaget har vad som krävs för att bli den bästa sportkedjan i Europa, säger Pål Wibe själv i en kommentar.

Gruppen har stått utan ordinarie vd sedan i december 2018. Under tiden har Tolle Grøterud fungerat som tillförordnad på posten. Han kommer att fortsätta inom bolaget som direktör med ansvar för relationen med investerare, strategier och hållbarhet.

Samtidigt tar grundaren Øyvind Tidemandsen ett steg tillbaka och kommer framöver att fungera som ordinarie styrelseledamot men vid behov som rådgivare till ledningen.

I slutet av oktober  blev det klart att XXL värvat en ny Sverigechef från Elgiganten. Anders Lindblom tillträder 1 mars.

Läs mer: Efter turbulensen – XXL värvar ny Sverigechef från Elgiganten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev