Arbetsliv
Gymnasieutbildning formas efter handelns behov: ”Jobbat för länge”
Publicerad: 8 juni 2020, 11:26
Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet byter namn och får nytt innehåller mer kopplat till branschens behov. ”Goda nyheter”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.
I förra veckan fattade riksdagen beslut om att Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet ska byta namn till Försäljnings- och serviceprogrammet.
Samtidigt uppdateras innehållet för att anpassas och bättre svara upp mot handelns behov.
– Handeln genomgår en snabb omställning med ökad digitalisering och förändrade kundbeteenden, vilket ställer krav på nya typer av kompetenser i handeln. Därför är det goda nyheter att handelsutbildningen på gymnasiet uppgraderas för att bättre svara mot företagens behov. Det är en förändring som vi har jobbat länge för att få till, säger Karin Johansson, som också är ordförande i Handelsrådet, i en kommentar.
Det uppdaterade gymnasieprogrammet kommer att erbjudas från hösten 2022.
– Handeln är en framtidsbransch som behöver locka fler att utbilda sig till handelsyrken och erbjuda bra förutsättningar att stanna kvar och utvecklas i branschen. En viktig del är attraktiva gymnasieprogram som hänger med när yrken utvecklas. Det är därför glädjande att utbildningarna utvecklas när kompetensbehoven ökar, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund och vice ordförande i Handelsrådet.
Dessutom ska man på prov inrätta en handelsinriktning på gymnasieskolans ekonomiska program.
– Sammantaget är detta förändringar som branschens parter gemensamt har arbetat för under många år. Det är positivt att branschens samarbete med Skolverket och andra myndigheter nu börjar resultera i moderna gymnasiala utbildningsvägar med sikte på karriärer i handeln, säger Handelsrådets vd Mats Johansson.