måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Fair Action uppmanar storbanker att sätta press på H&M att betala ut löner till fabriksarbetarna

Publicerad: 27 april 2022, 08:30

Foto: Shutterstock

Fair Action uppmanar svenska storbanker att sätta press på H&M att betala ut löner till fabriksarbetare. ”Genom att rösta för förslaget skulle bankerna sända en stark signal till H&M att de menar allvar när de kräver förbättring i H&Ms arbete för anständiga löner och arbetsvillkor”, säger Charlie Aronsson, projektledare på Fair Action.

Ämnen i artikeln:

H&MArbetsmiljö

JF


I ett nytt aktieägareförslag uppmanar den ideella föreningen Fair Action svenska storbanker att sätta press på H&M att betala ut löner till sömmerskor på fabriker som syr kläder till modejätten. 

Enligt föreningen har pandemin slagit hårt mot fabriksanställda i textilindustrin och efter två år väntar många av dem fortfarande på att få ut sina löner. 2000 anställda hos H&M:s leverantör Gladpeer Garments i Kambodja väntar fortfarande på att få ut över 13 miljoner kronor i avgångsvederlag, skriver Fair Action i ett pressmeddelande. 

– Arbetare i Kambodja, Bangladesh och flera andra av H&Ms centrala produktionsländer vittnar om att de tvingas gå hungriga eller skuldsätta sig för att kunna köpa mat till sina familjer. Här måste H&M ta sitt ansvar så att de som syr plaggen inte blir lämnade i sticket, säger Charlie Aronsson, projektledare på Fair Action. 

Förslaget uppmanar H&M att garantera fabriksarbetarnas rättigheter genom att förhandla fram ett juridiskt bindande avtal med fackliga parter. Ett avtalsförslag har tagits fram av nära 40 fackförbund och avtalet inkluderar också en garantifond som ska skydda arbetare om fabriker tvingas stänga ned i framtiden.

Enligt Fair Action är de sju största bankerna i Sverige några av H&M:s största delägare med ett totalt innehav på när 22 miljarder kronor. 

– Genom att rösta för förslaget skulle bankerna sända en stark signal till H&M att de menar allvar när de kräver förbättring i H&Ms arbete för anständiga löner och arbetsvillkor. 

Fem av sju banker var kritiska till H&M:s arbete att säkerställa rimliga lönenivåer för leverantörsfabrikerna när Fair Action tidigare i år granskade hur bankerna använder sitt ägarinflytande. 

– Efter kollapsen av textilfabriken Rana Plaza 2013 gick H&M i bräschen för att upprätta ett juridiskt bindande avtal som räddat miljontals människoliv. Nu behöver bankerna knuffa H&M till att visa samma handlingskraft som då. 

Föreningen uppmanar svenska storbanker att ta ställning för aktieägarförslag på H&M:s årsstämma 4 maj. 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev