tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Fackligt motstånd när H&M varslar: ”De har ingen vilja att hitta lösningar”

Publicerad: 2 december 2022, 08:41

H&M får fackligt motstånd i deras omorganisation. Foto: Cornelia Jönsson

H&M:s varsel som berör cirka 400 anställda får kraftigt motstånd av Handels. Fackorganisationen anser att det inte är hållbart, rapporterar Handelsnytt. ”Ser inte särskilt ljust ut.”

Ämnen i artikeln:

H&MVarsel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Svenska modejätten H&M planerar att strukturera om i organisationen och har därför lagt omfattande varsel av personal, något som Market tidigare rapporterat om.

Kedjan får dock motstånd av Handels. Tony Karlstedt är ombudsman för Handels i Göteborg och han ställer sig kritisk till hur H&M vill bemanna de åtta butiker han förhandlar om, rapporterar Handelsnytt.

Modekedjan vill bland annat minska antalet timmar på de anställdas kontrakt.

– Det är alldeles för kortsiktigt, den strukturen är inte hållbar och det har vi framfört. Tyvärr vill inte H&M lyssna på det, säger Tony Karlstedt till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan

Enligt Tony Karlstedt ska H&M ha sagt att behovet av fler säljare på helgerna är en av anledningarna till de nya kontrakten.

– Då tog vi fram ett förslag för att lösa det, men det ville de inte ha. Jag upplever att de inte har någon vilja att hitta lösningar eller att se till personalens bästa, säger han till Handelsnytt.

Det finns även andra punkter där Handels och H&M inte lyckats komma överens. Ett av dessa områden är hur befattningsstrukturen i butikerna ska se ut, där det exempelvis kan handla om butikssäljare som haft utökat ansvar och fler timmar på kontraktet.

– Som vi ser det är de här personerna säljare med ett ansvarstillägg för utökat ansvar, helt enligt kollektivavtalet. Men H&M vill inte gå med på detta. De anser att personerna har en tjänst och därmed ska erbjudas omplacering. Men erbjudandet är inte till befintligt antal timmar, säger Tony Karlstedt.

Varslen och förhandlingarna som efterföljt har genererat stor oro hos de många anställda i H&M:s butiker.

– De är oroliga att få sämre kontrakt med färre timmar. Det finns ju de som har 20-25 timmar i dag och hela tiden måste jaga fler timmar för att överleva – hur ska det bli för dem om de får ännu färre? Det här påverkar inte bara våra löner just nu, utan också våra pensioner längre fram. Vi kommer bli fattigpensionärer, säger Anne Kuusinen, som är butikssäljare i H&M-butiken i Märsta, till Handelsnytt.

LÄS OCKSÅ: Så ska Lager 157 fånga jeansälskare i hela värden: ”Förväntar oss ingen explosiv tillväxt” 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev