lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Facket rasar efter att Clas Ohlson minskat möjligheten att jobba heltid: ”Oroliga att det sprider sig”

Publicerad: 30 september 2022, 05:24

Konflikten gäller anställda i Clas Ohlsons butik på hemmaplan i Insjön i Dalarna. Foto: Pressbild

Clas Ohlson tar bort möjligheten för en stor del av personalen i butiken på hemmaplan i Insjön att jobba heltid, något som upprör facket. ”Det är viktigt att lyfta fram att vi på totalen ökar sysselsättningsgraden”, säger kommunikationschef Niklas Carlsson.

Ämnen i artikeln:

Clas OhlsonHandels

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Utöver butikschef, vice butikschef och ytterligare en person i ansvarsställning tar Clas Ohlson bort möjligheten att arbeta heltid i butiken i Insjön, det rapporterar Dalarnas Tidningar. 

Förhandlingar har först med Handelsanställdas förbund – både på lokal och central nivå – men bolaget står fast vid sitt beslut. 

Tre person berörs av åtgärden, två som jobbar heltid i butiken och en som nästa gör det. 

– Vi pratar om anställda som jobbat över 20 år i företaget och som nu förlorar tusentals kronor i lön, säger Daniel Andersson, ombudsman för Handelsanställdas förbund, till Dalarnas Tidningar. 

– Och även om det bara är tre som berörs direkt så får det följdeffekter på för många fler. Oftast börjar man ju på deltid och jobbar sig upp i tid, men nu finns ju inte möjlighet att sträva mot heltid i butiken. Vi är också oroliga för att det här sprider sig till andra Clas Ohlson-butiker i landet, fortsätter han. 

Daniel Andersson beskriver förhandlingarna som tuffa. 

– Clas Ohlson väljer ju troligen att verkställa det här, och de anställda som berörs har en omställningstid på sex månader eftersom de jobbat länge på företaget.

Niklas Carlsson, kommunikationschef för Clas Ohlson, säger till Dalarnas Tidningar att bolaget aldrig kommenterar enskilda personalärenden. 

”Men vi kan konstatera att vi inte har varit överens med Handels i förhandlingarna om hur vi bäst bemannar den aktuella butiken. Det är också viktigt att lyfta fram att vi på totalen ökar sysselsättningsgraden i Insjönbutiken då fler medarbetare samtidigt får möjlighet att gå upp i sysselsättningsgrad”, säger han. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev