torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Facket anklagar modejätten för att kartlägga anställda: ”Vår rättighet att vara tysta”

Publicerad: 10 november 2020, 08:20

Foto: Shutterstock

H&M vill ha in uppgifter från anställda vid lagret i Borås om vilket fackförbund de tillhör. ”Ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad”, säger Handels ombudsman Ernad Suntic.

Ämnen i artikeln:

H&MModePersonalLagerAvtalsrörelse

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


H&M:s lager i Borås är en av de arbetsplatser som omfattas av det strejkvarsel som Handelsanställdas förbund lagt efter att avtalsförhandlingarna brakat samman. Om parterna inte når en överenskommelse innan fredag bryter strejk ut.

Inför det har modejätten skickat ut en blankett till de anställda där de uppmanas att berätta vilket fackförbund de tillhör. Det rapporterar Borås Tidning.

Ernad Suntic på Handelsanställdas förbund menar att H&M kartlägger de anställda för att kunna organisera verksamheten om det blir strejk och enligt honom strider detta mot lagen.

– Det handlar grundlagsskyddad rättighet som ingen annan kan ifrågasätta. Det är ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad 2020, säger han till tidningen.

Det är frivilligt att skriva under formuläret. Samtidigt ska H&M ha meddelat de anställda om att de som inte gör det betraktas de som anslutna till Handels. Det är något som upprört de som jobbar på lagret, enligt Borås Tidning.

– Man kan inte göra så här mot sin egen personal. Det är vår rättighet att vara tysta om vilket fack vi är med i. Det är som att fråga oss om vårt privatliv, säger en av dem.

H&M menar att det inte strider mot föreningsrätten att begära in uppgifter om vilka anställda som är med i facket.

För dem handlar det om att kunna planera verksamheten för anställda som inte strejkar vid en eventuellt konflikt.

– Vi behöver till exempel säkerställa att de medarbetarna får lön utbetalt som vanligt från arbetsgivaren, säger Jeanette Mattson på H&M:s pressavdelning till tidningen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev