måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Experten: Så agerar du som arbetsgivare för att skydda dina anställda

Publicerad: 12 mars 2020, 06:35

Coronautbrottet ställer stora krav på arbetsgivare att riskbedöma situationen och planera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Här delar Helena Edman, processjurist på Svensk Handel, med sig av ett antal verktyg.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelLedarskapArbetsmiljöDetaljhandelnCorona

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


Vad kan man som arbetsgivare göra ifall en anställd konstaterats smittad av corona?
– Man ska försöka minimera risken för smitta, till exempel genom att ge tydliga instruktioner om användning av handsprit och noggrannare rengöring av arbetsredskap. Om en anställd konstaterats smittad gäller det för övriga medarbetare att vara särskilt observanta på sjukdomssymptom.

– Det är upp till arbetsgivarna själva att avgöra om det är nödvändigt att stänga eller sanera arbetsplatsen. Man får följa Folkhälsomyndigheternas råd och rekommendationer.

Vad gäller om anställda varit ute och rest länder där det förekommer stor spridning av corona?
– Om man som arbetsgivare inte vill att de ska komma tillbaka till arbetsplatsen kan man försöka ordna så att de kan jobba hemma.

Känner man att man håller på att bli förkyld ska man sjukanmäla sig.

– Man ska även komma ihåg att anställda kan ansöka om smittbärarpenning.

På onsdagen lade regeringen ett förslag om slopad karensdag. Gäller det handelsanställda?
– Det gäller samtliga anställda inom alla branscher. Förslaget klubbas på regeringssammanträdet på torsdagen och beslutas senare av riksdagen. Det som är positivt för arbetsgivaren är att det inte medför någon kostnad utan staten tar den.

Hur ska man som arbetsgivare bemöta anställdas oro för att smittas på arbetsplatsen?
– Oro ska man ta på allvar som arbetsgivare. Det gäller att ge tydliga instruktioner och regler för hur man ska arbeta för att minimera risken för smitta.

– Om anställda ber att få arbeta hemifrån och om det finns ömmande skäl för detta är också något som arbetsgivaren själv får ta ställning till.

Vilket ansvar ligger på var och en?
– Som arbetsgivare är man skyldig att riskbedöma och planera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Man ska noggrant följa Folkhälsomyndighetens uttalanden och direktiv.

– Riskbedömningen ska ske i samråd med skyddsombuden men det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret.

– Som arbetstagare är man skyldig att följa de regler som gäller på arbetsplatsen. Känner man att man håller på att bli förkyld ska man sjukanmäla sig.

Kan man som arbetsgivare få ersättning för förlorade inkomster orsakade av coronautbrottet?
– Nej men Regeringen har lagt ett förslag om förkortad arbetstid där man till viss del kan få ekonomiskt stöd. Men detta är inte klubbat ännu.

Vart ska man som arbetsgivare vända dig om man har frågor angående Corona?
– Om man har arbetsrättsliga eller arbetsmiljörättsliga frågor kan man vända sig till oss. Om frågorna är av medicinsk karaktär vänder man sig till Folkhälsomyndigheten eller vården.

Läs mer: Svensk Handel: ”Så här långt har våra medlemmar klarat coronasituationen bra”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev