Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Elon-bossen är Årets ledare: ”Jag har lyckats få ett förtroende”

Publicerad: 22 september 2020, 05:35

Med ett närvarande ledarskap har han utmanat branschen och tagit företaget genom en omfattande förändringsresa de senaste åren. Årets ledare är Stefan Lebrot, vd för Elon.


Ämnen i artikeln:

HemelektronikLedarskapElonRetail Awards

Läs mer: De är handelns stjärnor – här är samtliga vinnare från årets Retail Awards

Stefan Lebrot blev vd för Elon 2018. Innan dess har han varit vd för både Electrolux och Smeg Nordic.

Sedan han kom till Elon har han lett företaget genom en  förändringsresa. Det har krävts en närvarande ledare med ett starkt förtroende i teamet för att klara av den resan.

– Vi kan inte peka med hela handen som man kan när man bestämmer uppifrån. Vi ägs av hundratals butiker, vilket i sin tur betyder att när man fattar beslut handlar det om butiksägarnas egna pengar, säger Stefan Lebrot.

Under resan mot ett nytt Elon har butiksägarna behövt ändra på både sättet de säljer på och utbudet av produktkategorier i butikerna.

Stefan Lebrot säger att det har krävts mycket dialog och diskussion med teamet för att övertyga dem om att det var dags för en förändring. Men han tycker också att en bra ledare ska våga justera saker som medarbetarna uppmärksammar om och ta åt sig av förbättringsförslag på riktigt.

Läs mer: Live från Retail Awards: Följ årets stora handelsgala på Market.se

– Jag gillar inte traditionella uttryck men ett som jag gillar är ”managing by walking”. En ledare år 2020 spenderar inte så mycket tid i ett enskilt rum som de gjorde en gång i tiden. Dagens ledare tror jag är någon som möter sina medarbetare varje dag och lyssnar på dem på riktigt.

Vad har varit nyckeln till din framgång som ledare?
– Nyckeln har varit att jag har lyckats övertyga teamet om att de har varit tvungna att vända på många saker i sitt sätt att operera i Sverige och Norden och att jag har lyckats få ett förtroende. Men det är också uthållighet.

Hur ska du fira priset?
– Det dumma med corona är att man inte kan vara så social längre. Men det är ett gäng från Elon  som kommer hem till mig tror jag, det kommer nog hända snart.

Läs mer: Retail Awards: Årets ledare lyfter sina medarbetare till stordåd – de är finalister

Juryns motivering:

”Stefan Lebrot har med handlare och medarbetare tagit Elon på en spännande, nyskapande och framgångsrik resa. Nyckelord är samarbete och ett närvarande ledarskap. Och att våga utmana.”

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev