söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Apotea agerar efter uppgifter om en tuff arbetsmiljö: ”Måste hitta modeller”

Publicerad: 16 november 2020, 13:48

Anställda har vittnat om ett tufft arbetsklimat vid Apoteas lager i Morgongåva. ”Vi måste hitta modeller för att säkerställa att ingen känner sig stressad på jobbet”, säger vd Pär Svärdson.

Ämnen i artikeln:

ApoteaApotekPersonalArbetsmiljö

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I en granskning som tidningen Dagens ETC gjort vittnar anställda och tidigare anställda om en tuff och stressig arbetsmiljö på Apoteas lager i Morgongåva.

Uppgifter om hotfulla sms från chefer, tvång till övertid och sexuella trakasserier förekommer i granskningen.

Källor uppger att Apotea använder övervakningskameror för att hålla koll på medarbetare.

I en intervju med Dagens Nyheter bemöter Pär Svärdson nu anklagelserna.

– Det finns uppenbarligen ett missnöje, och om personer känner sig stressade så är det vi som gjort fel. Vi måste hitta modeller för att säkerställa att ingen känner sig stressad på jobbet, säger han till tidningen.

Trycket var högt på Apotea under våren när efterfrågan på apoteksvaror ökade kraftigt online. Drygt 200 personer rekryterades till lagret.

– Vi hann inte anställa chefer i samma utsträckning, vilket har gjort att kommunikationen brustit. Hade vi vetat att det skulle bli en sådan extrem situation hade vi planerat för det och anställt fler inför våren. Nu när vi tittar kritiskt i backspegeln blev det nog för mycket på en gång, säger Pär Svärdson.

Apoteas vd Pär Svärdson.

Att Apotea skulle kameraövervaka personalen dementerar han.

– Vi har kameror eftersom vi har mycket känsliga produkter, men använder de självklart inte för att övervaka personalen. Om det finns personer som känner sig övervakade har vi brustit i att kommunicera varför kamerorna finns.

Uppgifterna om sexuella trakasserier tycker han är helt oacceptabla.

– Vi har en visselblåsarfunktion där man kan mejla, där kan och ska alla rapportera om det händer något, säger Pär Svärdson.

Fackförbundet Unionen, som har många Apotea-anställda anslutna, har startat en utredning om arbetsmiljön på lagret.

– Vi har en dialog med medlemmarna just nu, för att få en ordentlig bild av det som påstås. När vi sammanställt informationen kommer vi kalla Apotea till förhandlingar, för att de diskutera de olika delarna i det som kommit fram, men också det som eventuellt kommit fram, säger ombudsman Jörgen Gustavsson.

Pär Svärdson berättar för Dagens Nyheter att Apotea nu ska anställa seniora chefer, genomföra utbildningar inom arbetsmiljö och göra undersökningar bland de som arbetar vid lagret.

– Det som arbetar där utgör 90 procent av vårt företag, det är extremt viktigt att de trivs och vi blir ledsna när vi hör att det finns missnöje. Apotea ska vara den bästa arbetsplatsen, säger han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev