Foto: Rost-9/Bigstock

"Skrota portostödet till Kina"

Text: Redaktionen
Annons:

Jonas Ogvall

Vd Svensk Digitalhandel

Världspostföreningen är ett FN-organ som bildades 1874 med syfte att skapa ett fungerande internationellt postsystem. Utvecklingsländerna skulle få hjälp att dra igång sin postala verksamhet och systemet byggdes upp med hjälp av kraftiga portobistånd från rikare länder till utvecklingsländer.

142 år senare har det hänt en hel del. Den internationella handeln har varit avgörande för att många länder har kunnat lyfta sig ur fattigdom. Kina är ett exempel. Landet kan i ett ekonomiskt perspektiv inte längre klassas som ett utvecklingsland – ändå behandlas en av världens största ekonomier fortfarande som ett fattigt land. Det kan Kina dra stora fördelar av i den internationella handeln på bekostnad av konkurrenterna i Europa och USA.

​I praktiken går det till så att avtalet tvingar Postnord att subventionera försändelser från Kina. För att täcka den kostnaden behöver Postnord i sin tur höja priserna mot andra kunder, exempelvis svenska e-handelsföretag.

Det internationella postsystemet snedvrider den globala konkurrensen. Subventionerna gör att fraktkostnaden för e-handlare i Kina, som skickar sina varor med brev till Sverige, i princip är obefintlig. Den kan till och med vara så låg som noll kronor. Detta är något som e-handlare i Sverige och i övriga Europa och i USA naturligtvis har svårt att matcha.

För att nämna ett exempel köpte jag nyligen en barnklocka till min dotter. Inklusive frakt landade notan på 22,51 kronor, från en sajt i Kina. Nästan samma klocka skulle kosta 29 kronor i frakt från Ur & Penn i Upplands Väsby.

Så när representanter för de 192 medlemsländerna träffas i Istanbul i september räknar vi med att avtalet ses över och anpassas efter modern tid och nuvarande förhållanden.

De omfattande portosubventionerna är en rest från en svunnen tid. I dag lägger digitaliseringen grunden för en global konkurrens som vi inte sett tidigare, inom i stort sett alla områden och branscher. Då borde det vara självklart att den globala konkurrensen sker på lika villkor för alla. För inte ska väl svenska företag behöva öppna lager i Kina och skicka därifrån?

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...