Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Daymakers vd om de kritiska punkterna i kundmötet: ”Där är det en överlevnadsfråga”

Publicerad: 11 mars 2020, 12:14

Foto: Gustaf Olsson

Daymaker har tagit tempen på kundmötet i svenska butiker i elva år. Hittills har framstegen varit små och nu är det dags att kedjorna tar kundmötet på allvar, menar vd Lotta Eriksson. ”När det kommer färre kunder till butikerna är det avgörande att öka konverteringen”, säger hon i Markets podcast.


Ämnen i artikeln:

DaymakerDetaljhandeln

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Libsyn är blockerad under “Visa våra partners”.

Det första Daymakerindex publicerades 2009.

Något år senare noterades en ökning i andelen som hälsade kunden välkommen till butiken.

Men därefter har utvecklingen i stort sett stått still.

– Det är först i år vi börjar se att det händer saker, i positiv bemärkelse. Vissa saker måste man tjata om länge, men plötsligt trillar polletten ner. Jag tror att konkurrensen med e-handeln har tvingat fram det, säger Lotta Eriksson.

Hon menar att kundmötet har varit slarvigt behandlat i många kedjor. När styrelse och ledning inte prioriterar kundmötet så händer det inte heller något i butikerna.

Läs mer: De får bäst och sämst betyg för kundmötet – superlista med 102 kedjor

– På samma sätt som man investerar i nya it-system så måste man investera i de människor som ska skapa försäljning i butik och ge dem rätt förutsättningar – skapa tid för att möta kunden.

Hur farligt är det att strunta i att fokusera på kundmötet?

– Livsfarligt. Speciellt för företag i skönhetsbranschen eller elektronikhandeln där man faktiskt behöver hjälp som kund. Där måste kundmötet sitta. Där är det en överlevnadsfråga. Även för klädkedjorna är det avgörande.

Lyssna på hela avsnittet ovan eller på Itunes. Där berättar Lotta Eriksson även om vilka delar av kundmötet som är viktigast att fokusera på, vad som faktiskt driver konvertering och vilka branscher och kedjor som är absolut bäst på att ta hand om kunden.

Läs mer: Så skapade Rituals ett rekordvasst kundmöte: ”Handfatet är en isbrytare”

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

DaymakerDetaljhandeln

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev