Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi svenskar behöver ökade incitament och lägre trösklar för att göra mer rätt”

Vi svenskar tillhör de som snabbast förbrukar våra förnybara resurser i världen. Det stämmer kanske inte med vår självbild – vi både pantar burkar och återvinner plast – men det är ett faktum. Samtidigt har pandemin visat att förändringar i vårt beteende kan ge snabba förbättringar. Traderas vd Stefan Öberg ger här tre exempel på åtgärder som skulle möjliggöra lägre miljöpåverkan i det ”nya normala” när samhället återgår till vardag igen.

Publicerad: 28 augusti 2020, 11:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Earth Overshoot Day, dagen då vi passerar gränsen för hur mycket förnyelsebara resurser vi hållbart kan förbruka på ett år skulle enligt Global Footprint Network:s tidigare prognoser ha inträffat i slutet av juli.

Men på grund av covis-19 och de effekter pandemin haft på vår konsumtion inträffade den i år den 22 augusti – mer än tre veckor senare än förra året.

Enligt den tidigare prognosen skulle Sveriges Overshoot Day ha infallit redan den 2 april. I Europa är det bara två länder som förbrukar tillgängliga resurser fortare än oss. En föga smickrande placering för ett land som vill leda omställning till ett hållbart samhälle.

Den 2 april. 93 dagar in på det nya året. 272 dagar kvar. Ett annat sätt att se på det är att genomsnittssvensken konsumerar fyra gånger så mycket som vår planet långsiktigt klarar av att förse oss med. Och trenden går i fel riktning. Datumet flyttas inte fram – Overshoot Day infaller tidigare för varje år som går.

Om man ser till resultatet av den Novusundersökning som vi på Tradera låtit genomföra kommer den här informationen som en chock för många. I undersökningen svarar bara elva procent av de tillfrågade att de tror att Sverige tillhör de länder som snabbast förbrukar jordens förnyelsebara resurser.

Utmaningen är att om man redan tror att man gör tillräckligt är det oerhört svårt att motivera sig till att göra mer. Därmed inte sagt att vi inte gör saker: Vi rankas i topp när CCPI listar de länder som är bäst på klimatåtgärder. Vi har minskat vårt flygande, vi äter mindre kött.

Att säga att vi behöver göra mer är att göra det väl enkelt för sig. Det är också ett sätt att undervärdera de insatser och uppoffringar vi redan gör för klimatet. Vi föredrar att säga att vi måste göra mer rätt.

Bara genom att ta ett steg tillbaka med det nya plagget eller saken i handen tänka tanken ”behöver jag den här?” eller ”det här kanske jag kan hitta second hand?” kan vi på ett enkelt sätt dra ett viktigt strå till stacken.

I dag står nykonsumtion för dubbelt så stora utsläpp som flyget. Klädproduktionen i världen fördubblades mellan 2004 och 2014.

Bara genom att ta ett steg tillbaka med det nya plagget eller saken i handen tänka tanken ”behöver jag den här?” eller ”det här kanske jag kan hitta second hand?” kan vi på ett enkelt sätt dra ett viktigt strå till stacken.

Det kräver dock att man vet hur ens inköp påverkar, vad saken i handen har för inverkan på klimatet. Vår undersökning visar att så många som två av tre svenskar tycker att det är mycket, eller ganska svårt att vara en medveten konsument.

Allmänheten bör ställa högre krav på att företag ska redovisa klimateffekterna av nykonsumtion, och samtidigt ställa krav på politikerna så att de uppmuntras att göra mer för att underlätta för den cirkulära, mer hållbara, konsumtionen.

Därför vill jag uppmana företag till att på ett tydligt och transparent sätt klimatredovisa sina produkter, så att konsumenter på ett enkelt sätt kan välja bort mindre bra alternativ.

Från politikernas håll finns här en gyllene möjlighet att hålla i en del av de klimatpositiva effekter som vi sett under året. Ett bra första steg att se till att det så kallade HYBER-avdraget, som skattereducerar hyr-, begagnat- och reparationstjänster, kommer upp på den politiska agendan och blir verklighet. Och det är hög tid att se över möjligheten att – likt Frankrike – införa en lagstiftning mot företag som slänger eller destruerar överblivna men fullt användbara kläder.

Vi svenskar gör redan mycket för klimatet – och de allra flesta av oss vill göra mer. Men vi behöver bättre förutsättningar, ökade incitament och lägre trösklar för konsumenter att göra mer rätt.

Det är det hållbara sättet att flytta Overshoot Day framåt i kalendern i det nya normalläget.

Stefan Öberg

Stefan Öberg,

vd för den cirkulära marknaden Tradera

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev