måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi måste göra handeln trygg och säker för de anställda

Handelsbranschen är särskilt utsatt vad det gäller arbetsmiljön. En av lösningarna på problemet 
är fler heltidstjänster, skriver Handelsanställdas förbunds ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad: 18 oktober 2018, 07:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

När Arbetsmiljöverket presenterade sin stora undersökning om arbetsmiljön på svensk arbetsmarknad kunde vi se att handelsbranschen är särskilt utsatt.

I handeln är de anställda ofta unga, ofta kvinnor och alldeles för ofta tidsbegränsat anställda. Enligt Arbetsmiljöverkets undersökning utgör alla dessa tre saker riskfaktorer för att utsättas för sexuella trakasserier. Arbetsmiljöverkets undersökning visar att av handelns anställda har hela 21 procent utsatts, jämfört med sex procent för hela arbetsmarknaden.

Risken för utsatthet ökar också med ensamarbete. Det ökar både risken för trakasserier och känslan av otrygghet. Även ensamarbetet är mer utbrett bland tidsbegränsat anställda. Möjligheten till kontroll över det egna arbetet är ytterligare en aspekt där det finns tydliga skillnader mellan fast och tidsbegränsat anställda. Att ha kontroll i sitt arbete och att kunna påverka hur det ska utföras är viktiga hälsofaktorer, och det är först när de anställda har inflytande som åtgärder mot till exempel sexuella trakasserier kan få effekt.

​Vilka slutsatser ska dras av det här? Vad behöver handeln göra? Naturligtvis är det avgörande att satsa på fler trygga anställningar. Fler heltidstjänster, färre visstidstjänster. Utnyttja inte allmän visstid, det är kortsiktigt och det leder till ökad osäkerhet på arbetsplatsen. Osäkerheten gör att anställda inte vågar anmäla sexuella trakasserier. Sexuella trakasserier som gör att arbetsplatsen blir otrygg och fungerar sämre.

Utöver åtgärder som rör anställningsvillkor är företagens proaktiva arbete viktigt. Vilka värderingar styr verksamheten, vilken kultur råder på arbetsplatserna?

Utöver åtgärder som rör anställningsvillkor är företagens proaktiva arbete viktigt. Vilka värderingar styr verksamheten, vilken kultur råder på arbetsplatserna? Är ledningen närvarande, tas anmälningar om trakasserier på allvar? Oroande många företag saknar helt idéer om detta, eller har en policy som samlar damm på hyllorna.

​För att arbetet mot sexuella trakasserier ska fungera måste det bli en del av vardagen. Att löpande uppmana anställda att anmäla trakasserier, att tala om vilka värderingar som företaget drivs av och att agera när trakasserier inträffar. Företaget kanske får en skada av att trakasserier uppmärksammas. Men den överskuggas helt av skadan företaget får av att trakasserier faktiskt sker.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson,

förbundsordförande, Handelsanställdas förbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev