Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi gör vårt för att kontanter ska få finnas kvar även i framtiden”

Vill svenskarna verkligen ha ett kontantfritt Sverige? Det frågar sig Johanna Holst, kommunikationsansvarig på Bankomat AB. Hon menar att bolaget drar sitt strå till stacken för att alternativet ska finnas kvar.

Publicerad: 27 oktober 2017, 05:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BetalfrågorService

Ett i praktiken kontantfritt Sverige redan 2023. Är det möjligt? Är det vad svenskarna vill? Vi har tagit del av forskningsrapporten från KTH och Handelshögskolan i Köpenhamn. Vår egen verksamhet visar också på en tydlig nedgång. Via våra depåer minskar distributionen av kontanter och våra automater matar ut färre sedlar. Det är behoven som styr och vi följer utvecklingen med stort intresse.

På Bankomat vet vi att det finns många som vill använda kontanter. Det kan till exempel vara äldre som inte litar på ny teknik. Det kan vara människor med olika funktionsnedsättningar som behöver ett konkret betalningsmedel. Eller egentligen vem som helst som tycker om prassel i plånboken och gärna ser att kontanter är en naturlig del av samhället många år framöver. För valfrihetens skull. Stanna upp vid en automat så ser du mångfalden hos användarna. Alla åldrar, kön, nationaliteter och samhällsgrupper finns representerade.

Kontanterna är viktiga som ett av många sätt att betala. Kort är bra. Swish är bra. Kontanter är bra. Det ena utesluter inte det andra, betalsätten kompletterar varandra. På Bankomat tittar vi noga på hur vi kan erbjuda en bra infrastruktur för kontanthantering framöver.

Kontanterna är viktiga som ett av många sätt att betala. Det ena utesluter inte det andra, betalsätten kompletterar varandra.

Många bankkontor flyttar, bygger om eller slutar med kontanter. Det gör att våra automater blir allt viktigare. Vi tror att det är där man i framtiden hanterar sina sedlar. På grund av det öppnar vi just nu kontantcenter över hela Sverige. Vi placerar dem i gallerior och andra trygga centrala inomhusmiljöer där många är i rörelse. Konsumenterna passar på att sätta in och ta ut sedlar när man ändå är och handlar, eller tvärt om.

När kontanterna i samhället minskar kanske man inte längre kan ha en uttagsautomat runt hörnet där man bor. Men, på sin närmaste centralort ska man tryggt och säkert kunna ta ut och sätta in sedlar på sitt konto. Det är vår målsättning. Hittills har vi öppnat 80 kontantcenter och planerar för ännu fler under nästa år. För att alternativet kontanter ska få finnas även i framtiden.

Johanna Holst

kommunikationsansvarig, Bankomat AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BetalfrågorService

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev