Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi beklagar att Lidl skrotar etableringen i Knivsta​"

Knivsta kommun växer, och med det följer behov av ökad service. Därför är det synd att Lidl drar sig ur sin tänkta etablering här. Det anser Peter Evansson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta.​

Publicerad: 1 november 2019, 08:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Johan Marklund


Ämnen i artikeln:

DagligvarorLidl

I en kraftigt växande kommun är utökad service och konkurrens viktiga ingredienser. Knivsta har sedan lång tid tillbaka arbetat målmedvetet för att öka båda.

För tio år sedan fanns endast en livsmedelskedja representerad i Knivsta genom Ica. Sedan dess har ett fokuserat arbete
svarat upp mot en efterfrågan från Knivstaborna och både
Willys, och senast nu i år Coop, har etablerat butiker.

​Även Lidl har tidigt fått mark­anvisningsavtal som – när det första gick ut – förnyades på Lidls förfrågan. Avtalet ger Lidl möjlighet att ta fram ett förslag på detaljplan för etablering av en butik.

Kommunen beklagar att Lidl har valt att dra sig ur en etablering i Knivsta. Med den tillväxt som sannolikt väntar i Knivsta kommun följer behov av ökad service i form av ett varierat utbud av butiker och serviceställen.

​Möjligheter till ett sådant utökat utbud är självklara ingredienser i de två detaljplaneprogram som kommunen nu arbetar med, och som rör den framtida utformningen av Västra Knivsta och Alsike.

Under senare år har Knivsta kommun vuxit med i snitt fyra procent. Det är glädjande att så många vill bygga bostäder samt etablera företag och service i Knivsta.

​Men en konsekvens är att kommunens planavdelning är hårt belastad och att planarbetet inte alltid går i den takt som alla önskar.

Vårt mål är självklart att utbyggnaden av service, butiker och tjänster fortsätter, med många aktörer så att ett ökat utbud och större variation kan tillgodose Knivstabornas önskemål så långt det är möjligt.

​En översiktsplan är beslutad av kommunfullmäktige, och ett avtal med staten är tecknat om byggandet av 15  000 bostäder i kollektivtrafiknära läge – i utbyte mot fyra järnvägsspår från Uppsala till Stockholms län och med ett nytt stationsläge i Alsike. Sammantaget skapar det stora möjligheter, men också utmaningar.

​​

Peter Evansson, (S), kommunstyrelsens ordförande, Knivsta

Läs mer: ”Oligopolet måste brytas – då krävs det att kommunerna inte står i vägen”

Peter Evansson, (S), kommunstyrelsens ordförande, Knivsta

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DagligvarorLidl

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev