tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi behöver agera nu – det är dags för handelns klimatkliv”

Forskarvärlden är överens, klimatförändringarna är orsakade av oss människor och klimathotet är inget abstrakt i en avlägsen framtid. Vi behöver agera nu, skriver Handelns ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad: 4 oktober 2019, 11:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Det finns ingen anledning att ställa lägre krav på handeln är det som stipuleras i Parisavtalet.

Klimatpåverkan måste reduceras för att begränsa den globala uppvärmnigen. Det finns ingen anledning att vänta på politiska pekpinnar, makten finns hos företag, anställda och konsumenter. Handeln är grundläggande i en cirkulär ekonomi.

Det är dags för handelns klimatkliv.

Genom att stötta kunders hållbara konsumtion och genom att butiker prioriterar inköp av varor med minsta möjliga klimatpåverkan, genom att svinnet i alla led minskas, genom att transporterna minimeras och effektiviseras.

Vi vill se att fler företag tar ansvar för att kompetensutveckla anställda för att ytterligare kunna stötta kunder att göra klimatsmarta val. Vi vill se fler projekt och nya arbetssätt för att minska svinnet.

Vi vill att branschen fortsätter utveckla och lyfta fram produkter med mindre klimatpåverkan.

Vi kan förvänta oss att politiska beslut kommer som går i den här riktningen, då är det viktigt att handeln inte står oförberedda.

Exempelvis svensk-, eller närproducerade grönsaker, frukter, kött och andra produkter. Att bättre lyfta fram alternativ till kött. Om det finns äpplen från Sverige eller Chile att välja mellan eller svensk eller brasiliansk biff måste valet vara självklart. Inte bara för konsumenten, utan också för butiken.

Även utanför dagligvaruhandeln måste vi fokusera på hållbar konsumtion snarare än slit och släng. Minska plastförbrukning, minska elanvändningen och välja klimatsmart energi. Erbjud återvinning för uttjänta produkter exempelvis textilier. Etablera lokaler på ställen det inte krävs bil för att ta sig till.

Arbeta för att minska transporternas påverkan. Använd åkerier med miljöcertifiering, välj tågtransport framför båt eller flygtransport.

Vi kan förvänta oss att politiska beslut kommer som går i den här riktningen, då är det viktigt att handeln inte står oförberedda.

Mycket av makten över konsumtionen ligger naturligtvis i kundens händer, men företag och anställda i handeln kan knuffa åt rätt håll. Om vi står bredvid och tittar blir priset oerhört högt såväl för vår bransch som för samhället i stort.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson,

ordförande Handels

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev