Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Varje gång du avstår från att sälja brasilianska produkter visar du att du bryr dig”

Efter att president Jair Bolsonaro tillåtit 197 nya bekämpningsmedel portar Paradiset icke-­ekologiska produkter från Brasilien, skriver kedjans grundare Johannes Cullberg. ​

Publicerad: 14 juni 2019, 08:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Ämnen i artikeln:

Sortiment

För fyra år sedan grundade jag Paradiset. Anledningen var en frustration över att jag inte hittade de produkter jag ville ha och stod inför många produktval som jag inte ens ville utsättas för som stressad men hälsomedveten småbarnspappa.

Sedan starten har jag fått en mer ödmjuk inställning till hur det är att driva dagligvaruhandel i Sverige och jag är inte lika tuff mot branschen i min framtoning längre vilket säkerligen är ganska skönt både för mig och många andra.

Däremot har min övertygelse om att vi alla kan och måste hjälpa till om vi ska göra världen till en bättre plats för våra barn bara blivit starkare. Ju mer jag lärt mig i samtal med olika experter, desto mer har jag insett att matproduktion är det område som har mest negativ påverkan på vårt klimat.

Därför blev jag uppriktigt ledsen när jag läste om Brasiliens president Jair Bolsonaro som sedan tillträdet i januari har tillåtit 197 nya bekämpningsmedel, varav ett flertal är förbjudna i EU.

Dessutom har han ökat skövlingen av regnskogen till nya rekordnivåer på två fotbollsplaner/minut för att skapa mer odlingsbar mark. ​

Jag bestämde mig för att rensa mina butiker från brasilianska (icke-ekologiska) produkter och portförbjuda dem till dess att man ändrar sin policy. Och tydligen har vår bojkott gjort avtryck.

Brasilien har betydligt fler antal dödsoffer på grund av bekämpningsmedel än något annat land.

I tisdags fick jag ett brev från brasilianska ambassaden som tycker att jag är orättvis mot Brasilien eftersom de (enligt egen statistik från 2017) bara är världens femte största användare av bekämpningsmedel i volym räknat.​

Vad man inte säger är att Brasilien har betydligt fler antal dödsoffer på grund av bekämpningsmedel än något annat land. Förra året registrerades över 4000 fall av förgiftningsskador och 355 personer dog. Det här kan inte fortsätta. Vi kan inte köra vår planet i raketfart mot avgrunden. Inte 2019 när vi vet så mycket bättre.

Därför ber jag dig som individ att ta ställning. Varje gång du avstår från att sälja eller köpa brasilianska produkter visar du att du bryr dig om våra barns och vår planets framtid.

För nästan exakt 60 år sedan, den 26 juni 1959, krävde en grupp i London bojkott av matprodukter från Sydafrika. Det blev startskottet som till slut fick slut på Apartheid. Tillsammans kan vi få ett slut även på det här.​
​​

Johannes Cullberg

Johannes Cullberg,

vd och grundare, Paradiset

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sortiment

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev