Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Våga skapa upplevelser online – eller riskera att bli omsprungen”

Konkurrensen om att attrahera och behålla kunder online hårdnar. För att skapa lojala kunder och på sikt kunna bibehålla marginal och lönsamhet kan vi inte fortsätta att fokusera på pris och plats, vi måste våga skapa varumärkesupplevelser och bygga varumärken även online. Det skriver Oakwood Creatives vd och grundare Sebastian Broms.

Publicerad: 26 april 2019, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I den fysiska handeln har man sedan länge förstått vikten av att leverera en varumärkesupplevelse.

Modebranschen satsar mycket och ofta på flashiga konceptbutiker som erbjuder en upplevelse av ett varumärke snarare än en plats för att genomföra en transaktion.

Samtidigt som miljoner pumpas in i upplevelsedrivna fysiska konceptbutiker optimeras e-handeln allt som oftast mot kortsiktiga försäljningsdrivna mål.

E-handeln behandlas inte helt sällan som en sidoverksamhet till ”den riktiga” verksamheten.

Men var möter vi flest kunder, online eller offline? Och varför vågar vi inte satsa på att erbjuda kunden en likvärdig eller till och med bättre varumärkesupplevelse online?

Kunden gör ingen skillnad på kanal vilket innebär att den digitala upplevelsen av ett varumärke måste få minst lika mycket – om inte mer – kärlek än den analoga.

Kundens varumärkesresa startar vid första annonsklicket hemma i soffan och pågår ända tills onlinepaketet packas upp i hallen. Det är dags att ta kontroll över hela kundresan.

Vi tror ofta att våra kunder är logiska varelser, men faktum är att majoriteten av våra beslut styrs av känslor.

Genom att erbjuda en personlig varumärkesupplevelse som ger mening, tillför värde och skapar känslor kan vi även online få personlig kontakt med våra målgrupper och därmed bygga långsiktig varumärkeslojalitet.

Harvard Business Review lyfter fram forskning som gjorts på hundratals varumärken över olika kategorier som visar att det mest effektiva sättet att maximera kundernas värde är att se bortom kundnöjdhet och i stället skapa en relation med kunderna på en emotionell nivå. Där kan man svara upp till deras fundamentala motivation och uppfylla deras behov.

Vi tror ofta att våra kunder är logiska varelser, men faktum är att majoriteten av våra beslut styrs av känslor.

Emotionell konverteringsoptimering handlar om just det, att skapa ett emotionellt mervärde för konsumenterna genom att strategiskt arbeta med att skapa en upplevelse som får människor att känna någonting.

Hjärnan premierar minnen som är kopplade till en känsla, det skapas alltså en preferens – varumärkespreferens. Och när en varumärkespreferens har skapats hos en konsument är det mycket större sannolikhet att kunden blir återkommande, lojal och därmed lönsam.

Anledningarna till att skapa en unik digital varumärkesupplevelse är med andra ord många. De svenska varumärkena kan inte vänta tills i morgon.

Nu är det dags att på allvar börja arbeta strategiskt med emotionell optimering för att inte bli omsprungna av internationella varumärken!

Och om du undrar över några som jag tycker gör det här bra, släng ett öga på Eytys.com, Acnestudios.com och Glossier.com

Sebastian Broms

Sebastian Broms,

vd och grundare, Oakwood Creative

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev