måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Utred ditt företags AI-behov i stället för att bara vara trendig och haka på”

Just nu satsar svenska företag inom alla branscher på AI. Går du i tankar av att använda AI måste du kartlägga ditt företags behov snarare än att trendigt hänga på dina konkurrenter, skriver Josef Falk, vd för Echo State.

Publicerad: 30 september 2019, 11:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Ämnen i artikeln:

Digitalisering

Varje dag möter jag företag som är intresserade av att implementera artificiell intelligens i sin verksamhet, och nästan alltid har de en och samma inledande fråga: “Vad kan AI och maskininlärning göra för oss?”

Jag har all förståelse för frågan, då diskussionen kring tekniken ofta kretsar kring självkörande bilar och ansiktsigenkänning, projekt som anses otroligt viktiga i vissa branscher, men hopplöst ointressanta i många fler.

De flesta vet att de bör arbeta med AI för att skapa bättre kundupplevelser och/eller lönsamhet, men kanske inte riktigt hur det ska gå till.

Så hur bör du och ditt företag använda AI och maskininlärning? Självklart är alla organisationer olika, med olika förutsättningar, affärsmodeller, och strategier.

Samtidigt finns det generella lärdomar att titta närmare på för att avgöra vilka satsningar som bör prioriteras, och hur mycket tid och resurser som bör investeras. Dessa kan sammanfattas till tre punkter:

Applicera AI på avgränsade projekt
Artificiell intelligens är nytt för många, vilket gör att tekniken ofta överskattas eller underskattas. Genom att analysera data kopplat till ett avgränsat område kan man dock komma långt. “Varför exakt är våra kunder missnöjda?” är en bra fråga att försöka svara på med hjälp av AI, till skillnad från “Hur nöjda är våra kunder på en skala från 1-10?”
Säkerställ systematisk datainsamling
Du behöver data för att använda dig av maskininlärning och AI. Som retailbolag med e-handel har ni säkert en hel del data om kunders beteende – om hur mycket och vad de köper. Detta gör att det både är enklare och billigare för er att implementera AI, eftersom man inte måste inleda projektet med att samla in data.
Räkna på värdet av en AI-investering
Genom användningen av data medföljer möjligheten att uppskatta den ekonomiska nyttan av ett AI-projekt. Det är viktigt att projekt av detta slag drivs av behov, snarare än att trender anammas för att konkurrenter ägnar sig åt dem. Att exempelvis införa automatiserade kunddialoger genom en chattbot-funktion kan på pappret verka vara ett smidigt och effektivt sätt för onlinebutiker att besvara vanliga frågor som kunder har när de shoppar. Men hur mycket pengar räknar man med att spara och hur mycket större intäkter kommer man nå genom att implementera en chattbot? Nära noll på båda? Då är en chattbot ingen bra investering.

Med dessa tre saker i bakhuvudet – tydliga frågeställningar, insamlad data och genomtänkta projekt med affärsnytta i fokus – sparar ni inte bara tid och frustration, utan kan skaffa er rejäla fördelar gentemot konkurrenter.

Josef Falk

Josef Falk,

vd, Echo State

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Digitalisering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev