Debatt
”Utmana gamla sanningar – kapa kostnaderna för din nästa kampanj”
En kampanj kan bli hur dyr som helst men det går också att göra med små ekonomiska medel. Ifrågasätt gamla sanningar så är sannolikheten stor att du skapar en mer ekonomiskt hållbar produkt, skriver Mathias Bergh.
Publicerad: 18 september 2020, 13:29
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Daniel Norman
Ämnen i artikeln:
ModeEfter att år efter år ha sett både modellvärlden och kampanjproduktioner från insidan vore det nästan konstigt om man inte fick några egna idéer. Det finns lika många sätt att göra en kampanj som det finns kampanjer, men några saker gäller oavsett om du ska lansera ett indiemärke eller producera bilder för en global modekedja.
Särskilt i coronatider, där vi kan se att ekonomin som helhet backat, men där butikskedjor drabbats allra hårdast, finns det skäl att se över hur man kan minska sina kostnader utan att kompromissa på kvalitet – och det finns mycket att göra.
Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på:
■ Var noggrann med avtal
Först och främst är det viktigt att läsa det finstilta när man bestämmer sig för att ta in produktionsbolag, fotografer, stylister och modeller. Hur länge har man rätt att använda materialet? Får man använda det på alla plattformar eller bara vissa? För att få ut maximalt av produktionen är det viktigt att distributionen inte begränsas av juridiken.
■ Sätt en tydlig plan
Det är egentligen en självklarhet, men en produktion fungerar som en tratt – i början har man mycket utrymme för planering, diskussion och ändringar. Desto närmare plåtningen eller filmandet man desto mer blir satt i sten, och efter att saker fångats på bild får man nytt utrymme för att ta ut svängarna genom efterproduktion och distribution. För detta krävs planering, och att ändra sig i sista minuten blir ofta mycket dyrt. Man bör också alltid avtala om sådant som hur många korrekturvändor som tillåts och tydligt definiera vad som ingår och vad som innebär extra kostnader.
■ Våga ta konflikter
Det finns nästan alltid utrymme att pruta, och produktion är inte en marknad med perfekt konkurrens, hur säker säljaren du pratar med än låter. Fråga om billigare pris, eller be om att få fler leveranser för budgeten om du inte vill kränka någons ego.
Läs mer: Så coronaanpassar du din marknadsföring
■ Bestäm dig för vad som är “good enough”
Det finns inget tak för hur ambitiöst du kan göra ett projekt. Klarnas Snoop Dogg-reklam, Icas följetong eller Volvos Zlatan-kampanj är exempel på hur långt det kan gå när man lägger till och lägger till. När det går bra ger det fantastiska reklamer, men det innebär också en stor ekonomisk risk, särskilt i ett digitalt klimat där man riskerar kritik eller bara lågt intresse när man lanserar en kampanj. Genom att ha en tydlig målbild av vad man vill slipper man falla för tilläggskostnader från underleverantörer eller förlängda produktionstider.
Det finns nästan alltid utrymme att pruta, och produktion är inte en marknad med perfekt konkurrens
■ Använd smarta digitala verktyg för produktion och distribution
Utvecklingen har gått väldigt snabbt de senaste åren. Det finns nya tjänster för att hyra eller låna kläder, lokaler och annan rekvisita, att hitta och boka modeller eller fotografer, och det går till och med att få en väldigt billig produktion med enkel kamera att se bra ut med rätt efterbearbetning. De flesta tar del av innehåll på sociala medier i mobilen, där bilderna är små och man är van att se Youtubers som producerar med webb- eller mobilkamera. Det sista rådet är alltså – fastna inte i att saker måste göras på ett visst sätt, utan ifrågasätt gamla sanningar så är sannolikheten stor att du skapar en mer ekonomiskt hållbar produkt.
Framtiden ser ljus ut från rätt perspektiv, men då måste man våga tänka på nya sätt. Det kommer en tid när coronaviruset inte längre kommer påverka retail-marknaden mer än andra marknader. Då bör man vara startklar och redo att gasa.
Läs mer: Därför ska du satsa på marknadsföring – trots krisen
Mathias Berg
Mathias Bergh
har bakgrund som en av världens bästa modeller, men bestämde sig för att hoppa av och satsa på att revolutionera agentur- och produktionsbranschen. Är nu vd på Ksting, en digital bokningstjänst för modeller och kreatörer.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Mode