Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Upp till kamp mot bankernas monopol på prissättningen av pengar”

När bankerna forcerar fram digitalisering blir det dyrare och svårare för handeln att hantera kontanter. Handeln borde ifrågasätta bankernas monopol på prissättning av pengar. Kostnaden för kontanter som värdebolagen hämtar och lämnar i depåer drabbar handeln hårt – och där är bankerna en onödig mellanhand, det skriver Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret, i en debattartikel.

Publicerad: 10 december 2018, 10:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Betalfrågor

Det ser nu ut som att Riksbankskommittén kan få igenom sitt förslag att större banker måste hantera kontanter och erbjuda dem som en service till medborgarna.

Men för att en eventuell lagstiftning ska ha en verkan i praktiken måste kontanter också gå att använda. När bankerna forcerar fram sin digitaliseringsagenda har det blivit både dyrare och svårare för handeln att hantera kontanter.

En del handlare har därför valt att ta bort kontanterna helt. För vissa kan det kanske vara en framkomlig strategi, men för många tror jag att det är fel väg att gå.

Handeln är en förutsättning för livskraftiga samhällen. Det är möjligen att hårddra det att säga att handeln har ett ansvar för sin bygd, men handeln är trots allt en del av en kedja som måste fungera vid scenarion som MSB belyser i sin skrift ”Om krisen eller kriget kommer”, och som även Riksbanksutredningen ­beaktade i sitt betänkande.

Kanske vill inte handeln ­heller hoppa upp fullständigt i bankernas knän. Om det enda icke kommersiella betalmedlet avskaffas så att en privat kartell kan kontrollera alla betalströmmar, kommer priserna att höjas för kort, Swish och alla andra digitala betaltjänster.

Redan dyra avgifter blir alltså ännu dyrare för handlarna. Det är bara en tidsfråga.

I stället för att gå i bankernas ledband vore det väl klokare att handeln ifrågasätter bankernas monopol på prissättning av pengar. En kostnad som drabbar handeln hårt är prissättningen på kontanter som värdebolagen hämtar och lämnar i depåerna.

Jag ser därför upplägget enbart som en illvillig plan att göra kontanter så dyra att de inte ska gå att hantera på ett marknadsmässigt sätt.

Efter att Riksbanken lade över ansvaret för depåverksamheten­ på de privata bankerna, har ­priserna ökat otillständigt för varje år. För att överleva måste värdebolagen i sin tur höja priserna för sina kunder, det vill säga handeln.

Den depåstruktur som bankerna har monopol på fyller ingen funktion och är inte värdeskapande på något sätt. Den finns bara där som ett mellanlager som bankerna tjänar och handeln förlorar på.

Rent fysiskt är det värdebolagen som förvaltar depåerna och som sköter hela hanteringen, och det går alldeles utmärkt att göra utan mellanhand.

Jag ser därför upplägget enbart som en illvillig plan att göra kontanter så dyra att de inte ska gå att hantera på ett marknadsmässigt sätt.

Därför uppmanar jag handeln att driva frågan.

Upp till kamp mot bankernas depåhantering!

Björn Eriksson

Björn Eriksson,

talesperson, kontantupproret

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Betalfrågor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev