Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tillgång till rätt kompetens är en överlevnadsfråga för detaljhandeln

Handeln växer som bransch och utgör en viktig del av svensk ekonomi. Samtidigt är handeln under omvandlingstryck. Unionens branschbarometer visar att företagen inom handeln vill anställa fler tjänstemän, ett tecken på ökade kompetenskrav i sektorn.

Publicerad: 28 november 2017, 12:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PersonalKarriär

Handeln har traditionellt karakteriserats av inhemsk konkurrens, men håller nu på att bli allt mer internationellt konkurrensutsatt.

Svenska kunder ändrar sina inköpsmönster och e-handeln växer.  Ökad pristransparens leder också till prispress och små marginaler.

Samtidigt växer utländska e-handelsjättar, som Zalando. De bygger upp digitala plattformar och distributionsnät som blir en tuff match för svenska handlare att möta.

För att klara konkurrensen måste de svenska företagen ha den kompetens som krävs för digital försäljning och expansion.

Unionens kompetensbarometer visar att bara hälften av tjänstemännen som jobbar på företag inom handeln har fått kompetensutveckling under det senaste året.

Samtidigt är det bara tio procent av dessa som kompetensutvecklas på initiativ av företagets ledning.

Företagen måste göra betydligt mer än i dag för att kartlägga vilka kompetenser som behövs och planera för kompetensutveckling hos befintlig personal. Unionen tänker vara en blåslampa för att höja tempot.

Men våra politiker behöver också agera. Den snabbt växande e-handeln efterfrågar specialister som dataanalytiker, onlinemarknadsförare och webbutvecklare.

Utbildningsystemet har inte hängt med och det behövs fler utbildningar riktade mot handeln.

För att klara konkurrensen måste de svenska företagen ha den kompetens som krävs för digital försäljning och expansion.

Unionen vill till exempel se fler yrkeshögskoleutbildningar som riktar sig till handeln och att gymnasieskolans ekonomiska program får en handelsinriktning.

De som redan arbetar inom handeln måste också få bättre förutsättningar att vidareutbilda sig. Anställda har ofta inte möjlighet tidsmässigt och ekonomiskt att gå långa utbildningar. Det måste gå att läsa kortare kurser inom yrkeshögskolan, som till exempel nätbaserade utbildningar inom IT.

Branschens tillgång till rätt kompetens är en överlevnadsfråga. Unionen vill att Sverige ska ha globalt framgångsrika e-handelsföretag. För det krävs ett hårt arbete av företagen, facken och våra politiker. Det är ett arbete som Unionen tar på allvar

Katarina Lundahl

chefsekonom Unionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PersonalKarriär

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News