Debatt
”Svik inte textilarbetarna i Bangladesh H&M – skriv under ackordet”
Förra veckan var det åtta år sedan en av de största katastroferna i textilindustrins historia inträffade, när textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh rasade. Strax efter tecknades brand- och byggnadssäkerhetsavtalet ”Bangladesh Accord on Fire and Building Safety” mellan fackliga organisationer och företag, där bland svenska H&M. När nu avtalet omförhandlas vill vi uppmana H&M att fortsätta skriva under ackordet och samarbetet med de globala facken.
Publicerad: 4 maj 2021, 05:09
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Med sina 1,6 miljoner anställda hos leverantörer i Bangladesh är H&M en av de största aktörerna i textilindustrin i landet. Efter den fruktansvärda olyckan i april 2013 var H&M ett av de första företag som skrev under ackordet och har under flera år bedrivit ett aktivt och mycket välkommet arbete för att säkra hållbara leverantörsled.
Ackordet är viktigt. Företagen förbinder sig juridiskt att oberoende byggnadsinspektioner ska genomföras att utbilda i arbetstagares rättigheter och granska säkerheten. Eftersom avtalet är juridiskt bindande kan fackliga organisationer driva tvister mot företag som inte följer ackordet.
Det har skett när klädföretagen inte satt tillräckligt stor press på tillverkare vad gäller arbetsmiljön på fabrikerna. Under de senaste åren har inspektioner och utbildningsinsatser genomförts på över 1 600 fabriker. Det visar hur stort genomslag ackordet verkligen haft.
Just nu förhandlar parterna en förlängning av ackordet och det är viktigt att man även denna gång träffar ett juridiskt bindande avtal. Vissa företag förespråkar en icke-bindande avtalslösning där enskilda klädmärken inte längre behöver ta ansvar för textilarbetarnas arbetsmiljö och säkerhet. Det menar vi skulle rasera det goda arbete man gjort under åren sedan olyckan.
Med sin höga ambitionsnivå när det gäller hållbarhet är det extra viktigt att H&M visar att man lever som man lär.
Med sin höga ambitionsnivå när det gäller hållbarhet är det extra viktigt att H&M visar att man lever som man lär. De har resurserna att driva på för en fortsatt förbättring av villkoren och säkerheten i textilindustrin i Bangladesh. Som en av de största aktörerna i branschen är det viktigt att H&M fortsatt tar ledarrollen i det arbetet.
Därför skickar vi nu en särskild uppmaning till H&M: skriv på ett juridiskt bindande ackord, inta samma aktiva roll som ni gjorde när ackordet tecknades och fortsätt vara den förebild för arbetares rättigheter i andra länder som ni blivit.
Det är mycket viktigt att bygga vidare på detta historiska arbete och säkra arbetares arbetsmiljö i hela leverantörsledet så att olyckor som Rana Plaza aldrig händer igen.
Linda Palmetzhofer
Martin Linder
Marie Nilsson
Martin Linder,
förbundsordförande, IF Metall
förbundsordförande Handelsanställdas förbund
förbundsordförande, Unionen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.