måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Svenska butiker måste fredas – agerar inte regeringen tar vi initiativet”

Varje år stjäls varor för 6,8 miljarder kronor från svenska butiker och summan ökar. Samtidigt lagförs allt 
färre för stöld, vilket brottslingarna vet om. Ett sätt att få bukt med stölderna är att införa ett tillträdesförbud.​ Det skriver KD:s talesperson Andreas Carlsson.

Publicerad: 25 oktober 2019, 07:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den senaste veckan utsattes mer än var fjärde butik för stöld. Ungefär lika många säger att de utsattes för hot eller våld den senaste månaden. Det framgår i Svensk Handels trygghetsbarometer. Det är deprimerande siffror. Än värre är att inte ens var tredje stöld polisanmäls.

Svensk Handel sammanfattar det som att många handlare har tappat tron på rättsväsendet. Det uppfattas helt enkelt som meningslöst att polisanmäla stölder.

Är den känslan så stark, blir handlare skyddslösa. Varje år stjäls varor för 6,8 miljarder kronor från svenska butiker och summan ökar. Samtidigt lagförs allt färre för stöld och det vet brottslingarna om. Därför ökar också hoten mot personalen, som får hantera stölderna själva.

Ett sätt att få bukt med stölderna är att införa ett tillträdesförbud till butiker för den som har dömts för exempelvis ringa stöld eller hot. Ett sådant förslag landade också på regeringens bord den 23 januari 2019. Sedan dess har inget hänt, delvis säkert eftersom utredaren avråder från att införa ett förbud.

Det ena brottet var grövre än det andra. Personalen får utstå både våld, hot och kränkande kommentarer. Handlaren själv hade blivit misshandlad och ­rånad.

Skälen emot är att utredaren inte tycker att rörelsefriheten ska inskränkas och att förslaget ”endast” skulle träffa vaneförbrytare – som om det vore betydelselöst. När det gäller handeln missar utredningen helt att butikerna också är en arbetsplats för cirka en halv miljon människor.

Arbetsgivarna har ett arbetsmiljöansvar som de inte förmår leva upp till eftersom verktygen saknas.

I våras stod jag med en Ica-handlare utanför Göteborg på kontoret bakom pantmaskinen i hans butik och såg filmer från övervakningskamerorna. Det ena brottet var grövre än det andra. Personalen får utstå både våld, hot och kränkande kommentarer. Handlaren själv hade blivit misshandlad och ­rånad i butiken. ​

Mikael Damberg och Morgan Johansson har besökt butiken och, enligt Ica-handlaren, lovat att tillträdesförbudet ska införas, men inget händer.

Polismyndigheten, Svensk Handel och Handelsanställdas Förbund argumenterar för att ­införa tillträdesförbud. Arbetsmiljöverkets statistik talar för.

En liknande modell finns också i Danmark, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

Kristdemokraterna kommer inte att tveka. Agerar inte regeringen före årsskiftet, kommer vi att ta ett initiativ i riksdagens ­justitieutskott för att lagstifta om tillträdesförbud.

Svenska butiker måste fredas.

Andreas Carlsson

Andreas Carlson,

talesperson, KD​

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev