Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Socialdemokratisk politik gynnar handlarna i det långa loppet”

Socialdemokratin strävar efter ett samhälle där alla är trygga och har god ekonomi. Det gynnar handeln i det långa loppet, skriver socialdemokraten och skatterättsprofessorn Roger Persson Österman.

Publicerad: 12 augusti 2020, 11:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Undersökningar i Market, Icanyheter och andra media visar att de allra flesta handlare i de svenska valen lägger sin demokratiska röst på Moderaterna.

Jag som medlem i Socialdemokraterna och med en bakgrund som bland annat skatterådgivare på små och stora revisionsföretag undrar mycket över varför det är så.

I dag är vi nära halvtid – om bara två år är det val igen. Då kan det vara bra att fundera lite på frågan, särskilt som vi nu genomlider en fruktansvärd coronakris som ställer mycket på sin spets.

Absolut, Moderaterna vill ha lägre skatter till företagare. I det korta perspektivet kan det framstå som tilltalande. Jag vill dock lyfta frågeställningen, är det lägre skatter för handlaren som ökar omsättningen? Är det bättre med få rika kunder bosatta i storstädernas välbärgade delar än med många kunder i hela Sverige som har råd att köpa bra varor med hög kvalitet?

Läs mer: Unika siffror: Partierna som vinner handelns val

För mig är svaret självklart. Ni som driver butik mår bäst om alla i Sverige har en god ekonomisk och social standard samt hög trygghet vid sjukdom eller arbetslöshet. Köpkraften blir starkare i hela landet när den fördelas bland många.

Ni mår alltså bäst av att Sverige fortsätter att kraftfullt satsa på ett skattefinansierat starkt välfärdssamhälle som ger trygghet åt de många. Den pågående krisen visar mycket tydligt hur viktigt det starka samhället med trygghet är.

Köpkraften blir starkare i hela landet när den fördelas bland många.

Jag uppmanar dig som handlare att lyfta blicken och släppa gamla fördomar.

Socialdemokratin har ingen dold agenda som går ut på att genom beskattning eller på annat sätt socialisera handeln. Socialdemokratin är inte företagarfientlig. Den är en pragmatisk rörelse som kan ta ansvar i svåra tider, kompromissa över partigränser och även acceptera lägre skatter på höginkomsttagare.

I januariuppgörelsen finns flera åtaganden som går ut på att förbättra företagarens villkor, även vad gäller beskattningen.

Läs mer: Flexiblare hyresavtal kommer att minska risken för framtida konkurser

Socialdemokratin strävar alltså efter ett samhälle där alla är trygga och har en god ekonomisk standard. Det kräver ett förhållandevis högt skattetryck.

Handlarna måste vara beredda att bidra till samhället med skatter, ibland höga sådana. Å andra sidan – det skapar de bästa förutsättningarna för alla handlare var de än driver sin butik att sälja bra varor.

Den svenska modellen är helt enkelt oslagbar. Irriterande detaljer som till exempel plastpåseskatt, som troligen ganska många kunder ändå uppskattar, får inte skymma den större bilden.

Roger Persson Österman

Roger Persson Österman

professor i skatterätt samt medlem i Socialdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev