Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"S riskerar jobben i handeln"

Publicerad: 12 april 2017, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Thomas Karlsson


Ämnen i artikeln:

HemelektronikEkonomiButik

Om ni trodde att regeringen har slutat att höja skatterna så kommer detta att bli en dyster text. Bara den senaste tiden har finansminister Magdalena Andersson presenterat flera jobbfientliga förslag som slår hårt mot detaljhandeln.

Regeringen har bland annat beslutat att införa en kemikalieskatt på elektronik lagom till att semestern börjar i år. I stället för att skatten grundas på mängden miljöfarliga kemikalier så har den rödgröna regeringen valt att beskatta varorna efter deras vikt. Dessutom är det bara produkter som köps i Sverige som omfattas av skattechocken. I vissa fall kommer det att löna sig att köpa samma vara från ett annat land, något som kommer att leda till minskad försäljning för svenska butiker och i slutändan färre jobb. När färre har ett jobb att gå till minskar konsumtionen och den negativa spiralen fortsätter tack vare den jobbfientliga politiken.

Som om detta inte vore nog driver den rödgröna regeringen på för att beskatta transporter genom flygskatt och en framtida kilometerskatt. I ett stort och glest befolkat land som Sverige, där vi är beroende av långväga transporter av varor och människor, kommer den rödgröna politiken att få stora negativa konsekvenser för alla transportberoende butiker och lager. Dessutom har regeringen höjt skatten på drivmedel och beslutat att automatiskt höja skatten på bensin i flera år framöver. Resultatet blir återigen färre jobb och ett ännu sämre företagsklimat.

Förslaget om nya 3:12-regler, alltså reglerna för beskattningen av lön och utdelning för delägare i fåmansföretag, måste stoppas. Vi moderater tycker inte att förslaget om höjd skatt för småföretagare med hela fem miljarder kronor per år är en bra idé. Handeln och alla andra jobbskapare förtjänar bättre och därför säger vi moderater nej till dessa ensidiga skattehöjningar som slår mot jobben. Faktum är att vi satsar mer på välfärden än vad regeringen gör samt satsar på behövliga skattesänkningar för att fler ska få sitt första jobb.

Med prioriteringar för fler jobb blir hela Sverige starkare, därför behövs en moderatledd alliansregering.

Celine Tenfjord-Toftby

M, riksdagsledamot i Skatteutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HemelektronikEkonomiButik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News