Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: ”Skatter är en försäkring mot tapp i sämre tider”

Niklas Wykman (M) har fel i att det inte krävs pengar för att samhället ska kunna bekämpa den kriminalitet som handlare och butiksanställda plågas av. Det skriver professorn i skatterätt och socialdemokraten Roger Persson Östermann.

Publicerad: 21 augusti 2020, 10:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Läs mer: Replik: Moderaterna kommer alltid att vara på arbetarnas sida

Handlare är kloka personer, det har Niklas Wykman rätt i. De förstår värdet av att kunderna inte behöver oroa sig ekonomiskt för sjukdom, arbetslöshet eller ålderdom. Skatten är en försäkring mot omsättningstapp i sämre tider.

Wykman har dock fel i att det inte krävs pengar för att samhället ska kunna bekämpa den kriminalitet som handlare och butiksanställda plågas av. Vi är alla eniga om att full sysselsättning måste vara ett politiskt mål. Det är arbete som bekostar välfärd och trygghet. Det vet socialdemokrater:  ”Gör din plikt, kräv din rätt”.

Det var de starka  socialdemokratiska regeringarna som byggde välfärdssamhället, trots motstånd från bland annat Moderaterna.

Wykman underskattar ekonomisk trygghet. Han talar nedlåtande om ”höga bidrag”, när skatten bekostar vård, skola, omsorg och skänker grundtrygghet vid sjukdom och ålderdom. Han anser att höga bidrag får människor att välja arbetslöshet. Gäller det även alla de som under våren drabbats av Coronakrisen?

Wykman underskattar ekonomisk trygghet. Han talar nedlåtande om ”höga bidrag”, när skatten bekostar vård, skola, omsorg och skänker grundtrygghet vid sjukdom och ålderdom.

När det gäller skatt tror jag att handlarna förstår att den kan anpassas efter bärkraft och de kan också se skäl till varför inkomster ska beskattas enhetligt. Så är det inte idag. Frågan kan ställas varför en duktig butikschef i Coop eller i en ICA-butik ska betala betydligt högre skatt än ägaren på sin inkomst.

Å andra sidan bör entreprenörskap stimuleras. Den rätta balansen för skattefördelningen är en komplicerad fråga som man kan man ha olika uppfattningar om. Ägarskattens framtida form bör noga utredas och ska hanteras inom januariuppgörelsens ramverk.

Jag håller med om att inget parti har alla rätta svar. Därför är det viktigt att en skattereform förankras brett.

Socialdemokraterna har alltid önskat breda uppgörelser i stora frågor och samarbetat med partier som har liknande syn på välfärd och demokrati. Frågan är hur Moderaterna resonerar.

Vi minns att partiet inte ställde upp på den stora skattereformen 1990, den reform som fortfarande tas upp som ett exempel på bra politiskt samarbete. Nu girar Moderaterna åt höger och vill samarbeta om välfärd och skatter med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Det vore intressant att ta del av vilka utmaningar Wykman ser med det. Till sist vill jag understryka att jag inte har någon officiell position i S och inte uttalar mig å partiets vägnar.

Läs mer: ”Socialdemokratisk politik gynnar handlarna i det långa loppet”

Roger Persson Österman

Roger Persson Östermann,

professor i skatterätt och medlem i Socialdemokraterna.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev