Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: ”När det gäller tillsatser förhåller vi oss till vetenskap”

Hälsa och motion är frågor som står högt upp på Icas agenda. Men när det gäller tillsatser förhåller vi oss till vetenskap, skriver Ica Sveriges vd Anders Svensson.

Publicerad: 8 september 2017, 07:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Ämnen i artikeln:

DagligvarorMiljöIca SverigeSortiment

Hej Johannes! Det är bra att vi är fler i dagligvaruhandeln som brinner för mer hälso­sam mat och bättre hälsa hos våra kunder.

För oss är hälsa bredare än tillsatser och de stora hälsoutmaningarna handlar om att få fler människor att äta en balanserad kost enligt de nordiska hälsoriktlinjerna samt att få fler att röra på sig mer. Det handlar också om att tidigt upptäcka och behandla sjukdomar.

Läs mer: ”Ica – jag utmanar er att förbjuda de 100 värsta tillsatserna i ert sortiment”

Båda dessa frågor står högt upp på Icas och Apotek Hjärtats agenda.

Bland annat har vi ökat antalet kampanjer på frukt och grönt, lanserat en stor mängd vege­tariska produkter och tagit bort salt ur färdigmat.

På vår hemsida, som är Sveriges största receptsajt, har vi också ökat andelen grönsaker i våra recept och minskat på köttet.

Vi adderar varje vecka massor med nya vegetariska recept.

Vårt arbete ger resultat och vi ser att försäljningen av frukt och hälsomärkta produkter växer med över fem procent månad efter månad.

Vi arbetar också för att få fler av våra kunder att röra sig mer, bland annat genom Ica-klassikern som har engagerat över 40 000 deltagare.

För oss är hälsa bredare än tillsatser och de stora hälsoutmaningarna handlar om att få fler människor att äta en balanserad kost enligt de nordiska hälsoriktlinjerna samt att få fler att röra på sig mer.

Ica har också drivit projektet ”Kompis med kroppen” i över 15 år för att lära skolbarn att äta mer frukt och grönt, och närmare en miljon skolbarn har genomgått utbildningen.

När det gäller tillsatser förhåller vi oss till vetenskap och Livsmedelsverket. Självklart undviker vi onödiga tillsatser, men för att en tillsats ska bli godkänd för att få användas i livsmedel får den inte innebära en risk för människors hälsa.

Hör gärna av dig så kan vi ta en hälsofika och diskutera vidare hur vi i branschen kan bli ännu bättre på att ge kunderna hälsosam mat.

Vänliga hälsningar.

Anders Svensson

vd för Ica Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev