Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Moderaterna kommer alltid att vara på arbetarnas sida

Ett arbetande Sverige är betydligt bättre för handeln och handlarna än den bidragspolitik som Socialdemokraterna föreslår, skriver Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman.

Publicerad: 14 augusti 2020, 09:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Axel Adolfsson


Socialdemokraternas Roger Persson Österman uttrycker sitt missnöje över att de flesta handlare röstar på Moderaterna. Persson Österman menar att handlarna inte förstår sitt eget bästa när de väljer parti. Är Sveriges handlare så fel ute som S-debattören menar?

Persson Österman har en god poäng när han slår fast att köpstarka kunder är centralt för handeln. Att utifrån det dra slutsatsen att höga bidrag är den bästa politiken är dock fel. Höjda bidrag leder oundvikligen till högre arbetslöshet och växande utanförskap.

Tvärtom är det arbetslinjen som ger kraft åt hela ekonomin. Till exempel ger jobbskatteavdraget en vanlig familj med två arbetande föräldrar 4000 till 5000 kronor mer i månaden. Det stöttar hela näringslivet och inte minst den lokala handeln. När det blir lönsammare att jobba blir det dessutom enklare att hitta personal, då fler vill jobba.

Inget parti har alla svar men Moderaterna kommer alltid att vara på de arbetande människornas sida – för Sverige blir bättre när fler jobbar.

Persson Österman går i god för att Socialdemokraterna inte vill socialisera handeln. Det har han nog rätt i. Försämrade 3:12-regler, kilometerskatt, plastpåseskatt, höjda skatter för att anställa ungdomar och andra skattehöjningar är dock illa nog. Finansminister Magdalena Andersson återkommer ofta till att försämra skattereglerna för fåmansbolag, om det handlar om höjd skattesats, minskat löneunderlag eller andra försämringar har ännu inte specificerats.

Läs mer: Socialdemokratisk politik gynnar handlarna

Slutligen handlar långt ifrån allt om pengar. Samhällsutvecklingen med otrygghet, kriminalitet och utanförskap är inte bra för någon. Inför detta verkar regeringen stå handfallen.

Det är arbetslinjen som ger kraft åt hela ekonomin.

Sveriges handlare vet vad det innebär att skapa jobb och driva företag. De är verksamma över hela landet och möter hela samhället i sina butiker. Deras uppfattningar förtjänas att ta på allvar. Inget parti har alla svar, eller perfekta svar på alla samhällsproblem, men Moderaterna kommer alltid att vara på de arbetande människornas sida – för Sverige blir bättre när fler jobbar.

Niklas Wykman

Skattepolitisk talesperson, Moderaterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev