Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regeringen straffbeskattar en typ av påse som inte är det sämsta miljöalternativet”

Genom One Bag Habit har Sandströms skänkt pengar till Erikshjälpen. Nu är det slut med det, skriver handlaren Mikael Sandström. Orsak: Regeringens påsskatt. En skatt han starkt ifrågasätter.

Publicerad: 16 december 2019, 12:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För ett par veckor skänkte vårt företag 50 000 kr till Erikshjälpens Bangladeshprojekt.

Det kan ha varit sista gången.

Anledningen? Regeringens förslag om plastpåseskatt. Vi har genom medlemskap i One Bag Habit, som startades för att få ner påsanvändningen, åtagit oss att ge hela vårt överskott av påsförsäljningen till ändamål som gynnar en hållbar utveckling.

Med den föreslagna skatten på tre kronor utraderas överskottet.

Alla undersökningar, bland annat Danska Naturstyrelsens, visar att på det sätt vi i Sverige använder plastpåsen så torde den vara det klimatsmartaste alternativet. Vi använder den gärna fler gånger och till våra hushållssopor så att påsen slutligen bränns i ett värmeverk.

Papperspåsen kräver betydligt mer energi för att tillverkas och tygpåsen måste användas 140 – 400 gånger enligt Konsumentförening Stockholm, eller till och med 7 000 gånger enligt andra studier, för att matcha plastpåsens klimatavtryck.

Alla undersökningar, bland annat Danska Naturstyrelsens, visar att på det sätt vi i Sverige använder plastpåsen så torde den vara det klimatsmartaste alternativet.

Påsskatten tar inte heller hänsyn till vilken sorts plast som används. Är det petroleumbaserad plast eller påsar gjorda av förnyelsebara material, t ex sockerrör som våra påsar görs av?

När vi började ta betalt för påsarna minskade användningen med över 60 %. I Europa ligger snittförbrukningen på 200 plastpåsar per person och år. I Sverige är motsvarande siffra 80 och förbrukningen är alltså redan i dag förhållandevis låg.

Ändå framhärdar regeringen med att straffbeskatta just en typ av påse som inte ens är det sämsta miljöalternativet; tvärtom. Detta är inte en miljöskatt. Det är en fiskal skatt som inte har ett dyft med miljön att skaffa.

Mikael Sandström

Mikael Sandström,

köpman för Sandströms, i Vimmerby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev