Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

PRO:s kontring: ”Vår prisundersökning är inget skämt”

PRO:s prisundersökning genomförs av medlemmar på ideell basis, och den mänskliga faktorn kan orsaka en del fel. Men datumet för undersökningen är hemligt fram till en kort tid innan den genomförs och eventuella fel korrigeras. Det skriver Johanna Hållén, förbundssekreterare på PRO, i en replik till Joakim Nordqvist.

Publicerad: 7 mars 2018, 09:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Dagligvaror

Det är ingen vacker bild Joakim Nordqvist, butikschef i Stenhamra, målar upp av Sveriges livsmedelsbutiker.

Om alla som får bra resultat i PRO:s prisundersökning manipulerat priserna, som Nordqvist skriver, har ni ett stort problem.

PRO tar gärna emot konstruktiv kritik på vår undersökning. Men att kalla undersökningen för ett skämt är inget PRO:s alla prisundersökare skriver under på.

Varje år går ca 1 500 PRO-medlemmar ut i butiker i hela landet och undersöker priset på en varukorg.

Det är den största undersökningen som genomförs av konsumenterna själva. PRO håller datumet för prisundersökningen hemligt in i det sista och undersökningen kan göras när som helst under året.

Prisundersökarna får själva ­veta datumet en kort tid innan för att minimera risken för läckor. Det innebär att vissa pris­undersökare är bortresta, sjuka eller helt enkelt inte kan delta i undersökningen.

Hur Joakim Nordqvist i god tid kan känna till när undersökningen ska genomföras är en gåta. Vi vill gärna veta hur han får den informationen.

Vi är helt öppna med att undersökningen görs ideellt av våra medlemmar, och att den mänskliga faktorn självklart kan orsaka en del fel. Men det är också därför vi erbjuder alla handlare att efter genomförd undersökning gå igenom våra listor och godkänna resultatet.

Vi framhåller också att vår undersökning inte är vetenskaplig utan ger en ögonblicksbild av matpriserna

Vi justerar också priser i efterhand om vi ser att det finns uppenbara fel. Vi har ingen anledning att redovisa felaktiga priser.

Vi framhåller också att vår undersökning inte är vetenskaplig utan ger en ögonblicksbild av matpriserna under en och samma dag i vårt land.

Vi vill heller inte utnämna vinnare och förlorare – utan i första hand skapa prismedvetenhet. Svenska medier skriver gärna om vår prisundersökning. Sanno­likt för att deras läsare, det vill säga konsumenterna, vill läsa om det. Hur de väljer att vinkla artiklarna har PRO ingen makt att påverka.

Vi har stor respekt för Sveriges livsmedelshandlare och för det arbete ni utför. Ni är viktiga för våra medlemmar och för konsumenterna i allmänhet.

Men vi tycker att vi har rätt att en gång om året få undersöka priserna på några utvalda varor. Vi tror att både konsumenter och handlare tjänar på det.

Läs mer: Butikschefen: ”PRO:s undersökning skadar mer än den gör nytta”

Johanna Hållén

Johanna Hållén,

förbundssekreterare, PRO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Dagligvaror

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev