Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ökad leveransflexibilitet, fortsatt butiksdöd och en revolution”

Tekniska lösningar har under de senaste åren revolutionerat transport- och logistikbranschen och fjolåret var inget undantag. Utvecklingen av leveranser på slutkonsumentens villkor kommer att fortsätta öka i takt med att e-handeln växer ytterligare, skriver Best Transports vd Niklas Knight.

Publicerad: 9 januari 2019, 06:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Digitalisering

Året som gått har präglats av e-handelns fortsatta expansion och slutkonsumentens krav på service är nu betydligt högre än tidigare. Standarden för leveransflexibilitet har således höjts ytterligare en nivå under 2018. Numera är exempelvis samma dag-leveranser och kortare tidsfönster en hygienfaktor. De nya, mer flexibla leveransalternativen kommer att hjälpa e-handlarna att ytterligare utmana den fysiska handeln, något som kommer att bli allt tydligare under 2019.

Nätbutikernas medvetna slutkunder kommer dock inte att vara nöjda förrän leveranserna blir ännu snabbare, billigare och mer flexibla. Därav kommer vi under 2019 att se utvecklingen av ännu fler tekniska lösningar. Leveransboxar vid hemmet och digitala lås har under året som gick använts med stor framgång och kommer att vara en framgångsfaktor även det här året. I takt med att leveransalternativen blir fler kommer vi också att se en ökad prisdifferentiering där priserna styrs av hastighet, leveransplats och leveransdag.

Här är fyra logistiktrender som jag tror kommer bli att räkna med under året:

1. Cargobikens revansch
Under 2019 kommer efterfrågan av snabba och flexibla samma dag-leveranser att öka och med det kommer även cargobikens popularitet att stiga. Det kommer främst att visa sig i större städer som Göteborg, Malmö och Stockholm.

2. Hemleverans av större paket gör revolution
Ribban för leveransflexibilitet av mindre paket höjs ständigt men för leveranser av större varor och produkter har det länge stått stilla. 2019 kan vi dock förvänta oss en närmast revolutionär utveckling inom detta område.

3. Flexiblare leveransplatser
För att kunna möta behoven som finns när det gäller flexibilitet för slutkonsumenten kommer leveranser med användningen av digitala lås och boxar att öka ytterligare. Hämta var du vill, när du vill och hur du vill kommer snart att vara en självklarhet för alla.

4. Butiksdöden eskalerar
Att fysiska butiker har det svårt är knappast någon nyhet. Vad vi sett av butiksdöden är dock bara en början och under 2019 kommer den att fortsätta skörda offer. Leksakshandlare och de stora elektronikvaruhusen är ett par av de aktörer som kommer att få det extra tufft. Detta kommer i sin tur gynna en växande e-handel och behoven av leveranskapacitet kommer att stiga i samma raska takt.

Med en omvärld som blir allt mer trendkänslig behöver transportföretagen ständigt utveckla sina leveranstjänster med innovativa lösningar och kombinera erfarenhet från budbranschen med ytterligare satsningar på tekniksidan.

Med de insikterna kan vi slå fast att transport- och logistikbranschen står inför ett väldigt spännande 2019.

Niklas Knight

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Digitalisering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev