Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt riksdagens ledamöter rösta om ett tillträdesförbud snarast”

Handeln saknar reell möjlighet att hindra kriminella personer som begår upprepade brott från att komma in i butikerna. Svensk Handel vill att riksdagen snarast röstar om det lagförslag som tillåter tillträdesförbud.

Publicerad: 22 mars 2019, 10:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pontus Edman


Att välkomna kunder­na är själva kärnan i butiksverksamheten och att begränsa tillträdet till butiken är en främmande tanke för våra medlemmar.

Därför är det beklämmande att vi ska behöva kämpa för möjligheten till ett tillträdesförbud.

Tyvärr är det ett nödvändigt verktyg för att många butiker ska kunna fortsätta att vara öppna och inbjudande miljöer för alla kunder.

Trots att butiksägaren ansvarar för att erbjuda en bra arbetsmiljö åt sina anställda, en trygg och säker miljö för kunderna samt att se till att lagar och regler följs saknar handlaren reell möjlighet att hindra de värsta våldsverkarna och ordningsstörande individerna från att ta sig in i butiken.

En kriminell person kan besöka butiken, trakassera och hota personalen gång på gång utan att handlaren ges rätt att vägra personen tillträde.

Därför vill Svensk Handel se en ny lag om tillträdesförbud, där polis eller åklagare ska kunna porta den som upprepat utsätter butiken och dess medarbetare för brott. Förbudet ska vara tidsbestämt och möjligt att överklaga.

Bryter gärningspersonen mot förbudet ska fängelse kunna utdömas.

En kriminell person kan besöka butiken, trakassera och hota personalen gång på gång utan att handlaren ges rätt att vägra personen tillträde.

Ett förslag om tillträdesförbud ligger på justitieminister Morgan Johanssons bord och borde snarast blir föremål för omröstning i riksdagen, där en tydlig majoritet för förslaget finns.

Butiker kan i dag enbart försöka neka någon tillträde och förklara att personen inte är välkommen.

Fram till 1996 hade handeln möjlighet att porta stökiga individer och polisanmäla dem för olaga intrång om de inte respekterade lagar och regler.

I en dom från Högsta Domstolen från år 1996 fastslogs dock att olaga intrång inte kunde begås i butiksmiljöer eftersom det ansågs vara allmän plats.

Domen är olycklig för handeln. Handlarna förlorade ett viktigt verktyg för att skapa trygga butiker som vi nu, mer än någonsin, behöver få tillbaka.

Det är få butiker som kommer att behöva nyttja ett tillträdesförbud, men för dem som är utsatta är det avgörande att få den nya lagen på plats.

På vissa platser är det rent av en förutsättning för att butiken ska kunna fortsätta vara öppen och tillgänglig för alla. Ett fåtal kriminella kan inte få fortsätta att skapa osäkerhet för handelns medarbetare och kunder. Det är dags att agera nu!

Per Geijer

Per Geijer,

säkerhetschef, Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News