Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt oss ta kontantfrågan på allvar och hitta lösningar som fungerar för alla”

För handeln är det enklast om alla blippar istället för att betala med kontanter. Om däremot ett helt samhälle är beroende av ett enda system så kan det få katastrofala konsekvenser, skriver Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret som uppmanar handeln att visa ansvar i kontantfrågan.

Publicerad: 24 februari 2020, 11:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BetalfrågorHandeln

Förra veckan anordnade Kontantupproret ett seminarium i riksdagshuset i Stockholm. Där medverkade, förutom politiker från olika partier, även Riksbanken, företrädare för funktionshindrade, äldre och andra grupper som drabbas när kontanterna inte kan användas som betalningsmedel.

Samtliga beskrev problemet med minskningen av kontanter. Kortfattat handlar det om att alla ska vara inkluderade och att politiken ytterst har ett ansvar för att betalsystemen fungerar. Haveriet i Swedbank nyligen satte ljuset på sårbarheten i de digitala betalsystemen.

Kontanterna har nu gått från att vara en fråga om för- respektive nackdelar till att handla om att säkra tillgången till olika alternativ.

För handeln är det givetvis enklast om alla bara blippar och betalar. Det betyder dock inte att alla i alla lägen kan göra det. Beroendet av ett enda system är ingen katastrof för en enskild handlare, även om det naturligtvis är dåligt när det havererar. Det ”tappet” kan tas igen ganska snabbt. Om däremot ett helt samhälle är beroende av ett enda system så kan det få katastrofala konsekvenser.

Den insikten har nu nått politikerna. Vid seminariet var enigheten stor att det krävs aktiva åtgärder och att man vill bibehålla kontanterna i framtiden.

I den lag som kom innan jul om bankernas ansvar för kontantservice framgår att dess effekter ska följas upp. Om det inte fungerar som tänkt blir det ny och skarpare lagstiftning. Här är handeln den viktigaste aktören eftersom en lag som ska säkra kontantservice i hela landet blir meningslös om kontanterna inte kan användas som betalmedel.

I andra länder finns lagstiftning som kräver att handeln måste acceptera kontanter. Som bekant är tendensen i Sverige den motsatta. Här blir fler och fler butiker, serviceställen och andra inrättningar kontantlösa. Den utvecklingen kommer inte att kunna fortsätta hur länge som helst utan att det blir samhällsskadligt.

Handeln har här en möjlighet att självmant visa ansvar. Inkludering och beredskap blir sällan bra om det uppifrån ska kommenderas fram. Stödet för Kontantupproret är massivt och det har nu även nått politiken. Låt oss ta kontantfrågan på allvar och hitta lösningar som fungerar för alla.

Läs mer: Partierna eniga om kontanternas framtid: ”Viktigt att handeln är lyhörda”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BetalfrågorHandeln

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev