Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Lägg av att hota med avgifter som i praktiken inte kommer drabba kunderna”

Det är inte mindre än en skandal hur Tullverket och statsägda Postnord har hanterat frågan om moms på varor som importeras från världen utanför EU, det skriver Fyndiqs vd Dinesh Nayar. Han vädjar nu om en bättre lösning, tills dess kommer Fyndiq att skicka via annat EU-land.

Publicerad: 1 mars 2018, 08:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Gustaf Olsson


Tullverket och Postnord har på kort tid kastat sig hejdlöst från en orimlig ytterlighet - att inte bry sig om momsen på småvaror som importeras från Kina - till en annan minst lika orimlig ytterlighet - att den konsument som vill köpa en vara från Kina inte bara ska betala moms utan även 75 kronor per försändelse i "hanteringsavgift".

Det innebär att Postnord, med regeringens goda minne, är på väg att införa en Kinapolitik i Sverige som möjligen skulle imponera på Donald Trump, men knappast ligger i linje med den syn på handel och konkurrens som Sverige länge både stått upp för och levt gott på.

En annan likhet med Trump är att problemen hanteras med mer snack än verkstad. I stort sett samma dygn, i mitten av januari, som Postnord fick veta att de måste ta ansvar för detta gick de ut med informationen att det kommer att bli en hanteringsavgift i hundrakronorsklassen. Redan från den 1 mars.

Sedan dess tror därför många svenska digitala konsumenter att det är, eller väldigt snart kommer att bli, svindyrt att köpa saker direkt från Kina. Bara kommunikationen av detta hot är ett mycket effektivt handelshinder.

I stället kunde de ha pratat med oss som (i vårt fall delvis) erbjuder shopping direkt från Kina. Vi tycker det är helt rätt att moms ska betalas från första kronan och vi kan också se till att så sker direkt vid inköpstillfället. Problemet är att Postnord inte har något system på plats för att se att våra kunder har gjort det.

Ett rimligt, modernt, digitalt system i Sverige får vi därför vänta på. Men självfallet kommer inte vi eller andra handelsplattformar låta kunderna drabbas av en straffavgift på 75 kronor per försändelse. När digitala Kina möter analoga Sverige blir det pinsamt uppenbart hur långt efter Tullverket och PostNord befinner sig.

Våra kinesiska leverantörer, noggrant utvalda av oss på plats och utifrån höga svenska krav på etik i flera avseenden, löser Postnord-problemet med en knapptryckning. De har allt på plats för att skicka det till våra konsumenter via ett annat EU-land, allt betalat.

Jag tycker att moms ska betalas från första kronan till svenska staten av svenska konsumenter. Och i dagens digitala, internationella värld borde det vara en fullt rimlig princip även i praktiken.

För våra kunder blir det en marginellt högre, väl synlig, fraktkostnad men inga överraskningsavgifter som bygger på Postnords analoga hantering. Troligen kommer leveranserna inte ens komma fram senare trots omvägen eftersom Postnord hanterar försändelser från Europa betydligt snabbare än de som kommer från Kina.

Vi har alltså en lösning på plats, kunderna behöver inte oroa sig för Postnords försök till handelsstopp. Det är bara det att Sverige inte får de momsintäkter man borde få när svenska konsumenter handlar.

Och det gillar jag inte alls. Jag tycker att moms ska betalas från första kronan till svenska staten av svenska konsumenter. Det är en viktig princip för att konkurrensen mellan olika handelsalternativ ska leda till det gemensamma bästa. Och i dagens digitala, internationella värld borde det vara en fullt rimlig princip även i praktiken.

Huvuddelen av vår omsättning kommer från våra kunders inköp från svenska handlare -den del där kunderna via vår app köper direkt från Kina är än så länge liten - så på kort och medellång sikt tjänar vi på Postnords skrämselpropaganda. Men det går emot allt jag tror på och allt som framtiden handlar om: digitala globala konsumenter som bygger en bättre värld genom medvetna val.

Därför är lösningen att skicka via ett annat EU-land bara en tillfällig lösning för oss. Jag
vädjar nu till politik, myndigheter och statliga Postnord: se till att lösningen för att kunna betala svensk skatt vid inköpstillfället kommer på plats! Och lägg av med att hota med avgifter som i praktiken inte kommer att drabba kunderna fast många nu tror det.

Dinesh Nayar,

medgrundare och vd, Fyndiq

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News