tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Krönika: ”Teknologin har revolutionerat – men här är de verkliga spjutspetsarna för branschen”

För åtta år sedan skrev jag en krönika om att upplevelser genom en stark företagskultur och det mänskliga mötet var nyckeln till framgång. Detta i en tid då det ibland kunde låta som att de fysiska butikerna vid 2023 i princip skulle vara ett minne blott. När jag nu blickar mot framtiden blir det alltmer klart att dessa två pelare är om än mer oumbärliga i vårt fortsatt turbulenta landskap, det skriver Slash.tens vd Anton Granlund.

Publicerad: 29 augusti 2023, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anton Granlind, vd för Slash.ten.

Foto: Art Svanberg


Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Genom att ta varje möjlighet att bemöta alla våra kunder på ett personligt och meningsfullt sätt, skapar vi ögonblick som inte bara genererar transaktioner, utan bygger hållbara relationer, känslor, varumärken och platser.

Men vad som kan te sig enkelt och som ibland raljeras genom kommentarer som ”hur svårt ska det vara”, är i verkligheten ingen enkel bedrift. Det är en konst som kräver tid, hängivenhet och en djup förståelse för mänskligt beteende, träning och motivation.

LÄS OCKSÅ: Anna Nordlander: Gå inte i Pretty Woman-fällan!

Det är därför lika viktigt att man som företag lägger tid på att förstå det mänskliga, den egna kulturen och hur detta skapas vid sidan av exempelvis tekniska lösningar, koncept och produktutveckling. Eller använda sig av de företag som erbjuder experthjälp med detta.

För jag vill betona vikten av att aldrig lämna detta till slumpen, eller ta lätt på det. Ett investerat koncept faller snabbt med svagt bemötande. Jag har sett otaliga exempel på hur mina kollegor mött kunder med nyfikenhet, kunskap och omtanke, och på så vis skapat lojala stamkunder, men även självklart sett prov på det motsatta, inte minst som kund där jag snabbt lämnar en fin butik om servicen är dålig.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Lebrots nya prestigeförvärv – nyckeltal butik för butik

”Ett investerat koncept faller snabbt med svagt bemötande”

Anledningen är att i en värld där teknologin tycks dominera, är det mänskliga bemötandet det som skapar en högre dimension av upplevelser och varumärkeslojalitet. Varje utbyte blir en möjlighet att skapa en unik upplevelse, en känsla som inte kan replikeras online.

Att investera i att utbilda, stödja och förstå våra medarbetare i denna konst är en investering som går bortom kortsiktiga vinster, sträcker sig till långsiktiga relationer och därmed hållbara företag. Låt mig påminna om att den moderna retailarenan har utvecklats till en plats där varumärken inte bara möter kunder, utan nu bär ansvaret att skapa minnesvärda ögonblick som formar hela köpupplevelsen och synen på varumärkena.

LÄS OCKSÅ: Stor bildspecial: Kolla in de hetaste nya butikerna i London

Noggranna rekryteringar, utbildningar, interna företagsevent som stärker individen och gruppen samt att skapa en miljö där varje individ känner att de spelar en betydelsefull roll är några nycklar som bygger grunden för en kultur som inte bara överlever, utan även utvecklas och blomstrar.

Min övertygelse är att genom att våga tro på alla människor internt, skapa ett tryggt sammanhang som öppnar dörrar för samarbete och inkludering och samtidigt sätta tydliga ramar i form av visioner, mål och värderingar skapas en stark kultur. Genom att knyta samman våra medarbetare och deras nätverk samt engagera dem på en djupare nivå, växer inte bara våra företag, utan

LÄS OCKSÅ: Experternas varning: Så kan AI sabba din kundrelation

”Att investera i att utbilda, stödja och förstå våra medarbetare i denna konst är en investering som går bortom kortsiktiga vinster”

Medan teknologin har revolutionerat hur vi handlar, är det fortsatt det mänskliga bemötandet och skapandet av starka företagskulturer som är de verkliga spjutspetsarna för vår bransch. Genom att balansera innovation med en djup förståelse för de mänskliga aspekterna av vår bransch, kan vi inte bara överleva, utan blomstra i en miljö där både våra kunder och stjärnor till medarbetare trivs.

LÄS OCKSÅ: Jättelista: 449 färska bokslut som visar hur krisen slår mot branschen

Jag spår fortsatt, nu åtta år senare, att den framtida retailarenan är en plats där kreativitet, samarbete och en genuin passion för människor kommer att forma vår väg framåt. Det är därför viktigt att fortsätta att investera i våra stjärnor och skapa en kultur som går bortom affärstransaktioner för att inte bara skriva nästa kapitel i vår bransch, utan också påverka den på djupet och forma dess riktning i åratal framöver.

Anton Granlund,
vd, Slash.ten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev