Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Icas hittills så framgångsrika modell fungerar inte längre – låt mig driva en e-Ica-butik”

Vilken trovärdighet har Ica som företag och varumärke när alla handlare visar olika priser på samma varor och tjänster online? Det undrar Ulf Mazur, Matpriskollens vd. Han menar att Icas modell är förlegad.

Publicerad: 31 augusti 2018, 06:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Kalle Östgren


Läs mer: Ica-modellen sätts på prov när e-handeln skapar ny intern konkurrens

Jag vill också driva Ica-butik, sa jag till Ica-chefen häromveckan.

– Men Ulf, du måste förstå att du inte gått alla utbildningar som krävs och du har inte jobbat i butik. Det är grunden för att kunna få driva en Ica-butik.

– Jo, jag förstår. Jag har alltid sett upp till handlarna. De är världens bästa på att hantera en mångfald av krävande kunder och snabbt anpassa sig till lokala förändringar. Oförtrutet kör de på.

Men Uffes e-Ica-butik (E som i Express) är något annat. Där sitter jag i kassan och säljer kaffe och färdigmat. Skylten är Icas, och jag erbjuder ett fullskaligt sortiment. Kunderna beställer online och hämtar varorna på något av mina egna utlämningsställen.

Jag ska ha 42 stycken vid bensinstationer, knytpunkter och stora arbetsplatser runt om i Stockholm. Och vill kunden ska de självklart kunna få varorna hemkörda mot en avgift. Jag kommer att ha öppet dygnet runt och, viktigast av allt, här får kunden alltid Sveriges lägsta Ica-pris.

Jag har inte gått kurser i kundbemötande, svinnhantering, butikssäkerhet, semesterplane-ring eller livsmedelshygien. Men jag undrar om de parametrarna är så viktiga för min e-Ica butik? Jag ska ju inte ha några anställda. Min fysiska butik är bara ett reklamhål i väggen. Ica ska sköta allt plock och köra ut varorna via sin dark store. Och när Ocado är här blir ”vi” effektivast i världen på kundplock.

Vad jag har, och som är till min fördel, är åtta års erfarenhet som IT-entreprenör. Hundra­tusentals app-användare har lärt mig en del om kundhantering, vilka erbjudanden som gör att kunder byter matbutik, vilka prispunkter som gäller och om apputveckling.

På ica.se erbjuder nu 42 Ica-handlare hemleverans till mitt postnummer i Bromma. Som kund blir jag förvirrad. Vilken ska jag välja? Ska jag ens välja Ica?

Men det räcker tydligen inte i dagens Ica-modell.

På ica.se erbjuder nu 42 Ica-handlare hemleverans till mitt postnummer i Bromma. Som kund blir jag förvirrad. Vilken ska jag välja? Ska jag ens välja Ica? Jag behöver ingen relation med varken butiken eller handlare. Jag vill bara beställa och få hem varorna på ett smidigt sätt.

Priset är nu den enda differentierande parametern. Vilken trovärdighet har Ica som företag och varumärke när alla handlare visar mig olika priser på samma varor och tjänster?

Det blir nya tider nu och Icas hittills så framgångsrika modell fungerar inte längre. Men duktiga handlare kommer alltid att funka! Det är lätt att glömma.

Läs mer: Lars Welin: Online har blivit knäckfrågan som Ica-systemet måste försöka lösa

Ulf Mazur,

vd, Matpriskollen:

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev