lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ica – jag utmanar er att förbjuda de 100 värsta tillsatserna i ert sortiment”

Ultraprocessad mat är ett stort hot mot folkhälsan. Nu måste Ica ta sitt ansvar, skriver Paradisets grundare Johannes Cullberg i ett öppet brev till Ica Sveriges vd Anders Svensson.

Publicerad: 5 september 2017, 09:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Ämnen i artikeln:

SortimentIcaParadisetDagligvaror

Hej Anders, jag har följt Ica Sverige i många år och imponeras av er tillväxt. Men med storlek kommer ansvar. Därför önskar jag att ni hade gjort mer för att minska ohälsan i Sverige.

Svenska konsumenter är mer medvetna än någonsin om hur man kan göra hälsosamma val i mathyllan. Samtidigt är 51 procent av befolkningen överviktig, närmare en tredjedel av dessa är barn.

Många experter anser att det beror på ultraprocessad ”mat” som är fullproppad med sötningsmedel och konstgjorda tillsatser. ”Mat” som säljs i ett land där ni är den i särklass största aktören. ”Mat” som marknadsförs hårt av livsmedelstillverkarna eftersom den är billig att tillverka, håller länge, kan ätas direkt och är framställd för att lura hjärnan så att man vill äta mer.

Ni säger att det är en ”viktig uppgift för Ica att hjälpa kunderna att må bra och inspirera dem till en hälsosam livsstil”, men när kunderna handlar i era butiker möts de av produkter fyllda med artificiella aromer, färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel och andra onödiga tillsatser – vilket står i rak motsats till de hälsosamma val ni vill att kunderna ska göra.

När kunderna handlar i era butiker möts de av produkter fyllda med artificiella aromer, färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel och andra onödiga tillsatser

Jag startade Paradiset, en liten matvarukedja som bara säljer naturlig och ekologisk mat, eftersom jag som småbarnsförälder var förbannad på att varken ni eller någon av de andra matkedjorna tar ansvar och rensar ut de produkter som enligt min mening inte borde få säljas i en matbutik. Vi har tagit fram en svart lista med över 200 tillsatser, ingredienser och produkter som är förbjudna att sälja i våra butiker. På så vis blir det lättare för kunderna att handla och vara trygga i att vi bara säljer riktig mat.

Vi har nu tre butiker i Stockholm och vill växa snabbt för att hjälpa fler människor att äta och leva mer hälsosamt. Men vi är alldeles för små för att kunna påverka folkhälsan och jag är orolig att tiden rinner ifrån oss.

Sveriges befolkning ska inte längre behöva vänta på mer hälsosamma alternativ. Därför erbjuder jag ditt företag följande utmaning: Förbjud de 100 värsta tillsatserna i ert sortiment. Sluta upp med att sälja sånt som faktiskt inte borde få kallas mat.

Känns det svårt? Vi hjälper er gärna. Med er storlek skulle ni snabbt tvinga alla de stora producenterna att ställa om och tillverka naturligt så att kunderna får så bra priser som möjligt.

Det skulle innebära tuffa val, men på sikt skulle vi alla bli vinnare. Ni skulle stärka ert varumärke och faktiskt ha chansen att nå de hälsomål ni pratar om. Vad säger du Anders, antar du utmaningen?

Läs mer: Replik: ”När det gäller tillsatser förhåller vi oss till vetenskap”

Johannes Kullberg

vd och grundare för Paradiset

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev