Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hur bra är din framtida arbetsgivare på kompetensutveckling?

Funderar du på att byta jobb? Då kan det vara bra att inte bara titta på företagets varumärke, jobbtitel och lön. I en snabbrörlig värld blir kompetens och utbildning gammal väldigt snabbt. Det kan vara smart att kolla lite extra på hur den framtida arbetsgivaren ser på utveckling och utbildning, skriver Stefan Robsén på Cornerstone on demand.

Publicerad: 28 februari 2019, 13:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Enligt Cornerstones och IDCs stora europeiska undersökning: Future Culture: Building a Culture of Innovation, är de tre vanligaste sätten att erbjuda kompetensutveckling i Sverige traineeprogram 57 procent, följt av coachning och mentorskap 47 procent och på tredje plats utveckling i jobbet 42 procent.

Alla tre är direkt kopplade till det jobb medarbetaren har för tillfället. Däremot används online-kurser, som kan vara bredare och mer lättillgängliga, bara av 24 procent av svenska företag, vilket ska jämföras med 45 procent i Norge.

Nätbaserad utbildning kan vara ett sätt att själv ta tag i sin utveckling så det kan löna sig att hålla utkik efter sådana möjligheter redan under rekryteringsprocessen. Här kommer ytterligare några tips:

■ Hur ser rekryteringsprocessen ut? Får du snabb återkoppling vid frågor, och snabba besked om nästa steg? En rapp och redig rekryteringsprocess är en indikation på att företaget värderar dig som potentiell medarbetare. Även om du till sist får ett nej kanske det kan vara ett företag att aspirera mot? Till skillnad mot ett företag som inte lämnar besked alls.
■ Sök på sociala media och sajter som Careereye eller Glassdoor.com, där anställda berättar om hur det är att jobba på företaget.
■ Har du blivit kallad till intervju? Fråga hur målen sätts i företaget, både på organisations- och individnivå och hur de följs upp? Hur ofta sker utvärderingar och utvecklingssamtal? Företag som satsar på sina anställda har ofta en digitaliserad process så att de kan länka organisationens och individens mål.
■ Fråga vilka karriärmöjligheter som finns internt, det visar på vilja att utvecklas och stanna kvar. Svaren visar hur långsiktigt företaget tänker. Konkurrensen om kompetens är stenhård och insiktsfulla arbetsgivare vet att det måste finnas karriärvägar och utvecklingsmöjligheter för de som kommer in i organisationen, så bör stolt berätta om det.
■ Fråga hur kompetensutvecklingen ser ut - konkret. Det kommer att krävas stora mängder utbildning under hela ditt arbetsliv, det räcker inte med en kurs en gång i halvåret. Bra och moderna arbetsgivare satsar på en blandning av utbildningstyper och de som ligger i framkanten erbjuder onlinekurser av olika längd, korta för mobilen när du sitter på bussen eller borstar tänderna, längre vid skrivbordet på jobbet. Be gärna om en demonstration!

Genom att se till att du får bra kompetensutveckling får du långsiktiga personliga fördelar på arbetsmarknaden

När du byter jobb har du chansen att skaffa dig inte bara ett intressant och välbetalt jobb för stunden. Genom att se till att du får bra kompetensutveckling får du långsiktiga personliga fördelar på arbetsmarknaden. 2019 är definitivt jobbsökarens marknad, ta för dig!

Stefan Robsén

Stefan Robsén,

nordisk direktör, Cornerstone on demand

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev