tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Handeln måste ske på lika villkor"

Publicerad: 2 mars 2017, 09:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HemelektronikModeE-handel

Den digitala detaljhandeln växer rekordsnabbt. Närmare 15 procent av alla sällanköpsvaruköp görs i dag på nätet och inget tyder på att tillväxttakten kommer att mattas av. Möjligheterna är stora för snabbfotade och nytänkande företag. Men då konsumenterna är gränslösa i sitt konsumtionsmönster blir konkurrensen om kunderna också global. Var femte köp via nätet görs i dag på utländska sajter.

Internationell handel är i grunden något positivt. Men bara om konkurrensen sker på lika villkor. Och så är inte fallet för våra svenska företag som säljer sina varor och tjänster på nätet. Svensk Digitalhandel har ett antal förslag och åtgärder som krävs för att den svenska handeln ytterligare ska växa.

• EU:s digital single market. EU:s inre marknad för den digitala ekonomin är avgörande för Europas konkurrenskraft i den globala ekonomin. Men i stället för att göra det lättare för företag att verka över gränserna, införs nu allt fler regleringar. Den digitala utvecklingen leder till obegränsade möjligheter inte bara för konsumenterna utan också för entreprenörer som vill vara en del av framtidens tillväxt. Men vägen fram kantas av stora utmaningar. Rena handelshinder i form av regleringar sätter käppar i hjulen för det europeiska näringslivet och gör att tillväxten i stället hamnar på andra sidan Atlanten och i Asien. Det är därför Svensk Digital Handel är medlem och även innehar presidentskapet i EMOTA.​

• Handeln är den drivande kraften i digitaliseringen. I dag måste handelsföretagen digitalisera hela sin organisation. Det är inte längre bara ingenjören som måste förstå och arbeta med teknik. Handeln tar i dag ett stort samhällsansvar för att driva den nationella digitaliseringen. Det är handeln som är bryggan mellan teknik och konsument. Handelsmännen är entreprenörer och villiga att ta risker för att driva sin vision framåt och är öppna för förändring för att nå sina mål.

• Obekväma förändringar för många. Svensk Digitalhandel driver frågan att se över arbetsregler och kollektivavtal så att näthandeln även ska kunna vara öppen på helgen. Utbildningssystemet måste anpassas efter den nya verklighet vi lever i. Numera har vi inte samma jobb hela livet utan var och en behöver anpassa sin kompetens kontinuerligt. Utbildningssystemet borde därför finnas till för medborgarna hela livet, inte bara i ungdomsåren. Många av de förändringar som krävs för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt i den allt hårdare internationella konkurrensen kommer att vara obekväma och göra ont för många.​

Jonas Ogvall

Vd Svensk Digitalhandel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HemelektronikModeE-handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev