Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Handeln måste få hjälp av polisen att stävja butiksbrotten​ –nu”

Den grova brottsligheten i handeln äter upp allt mer av de redan små resurserna, vilket gör att det drottsförebyggande arbetet hamnar på butikerna. Handeln måste få hjälp av polisen – nu.

Publicerad: 11 december 2019, 13:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pontus Edman


Den artonde februari 2019, det vill säga för nio månader sedan, bjöd rikspolischefen Anders Thornberg in en rad företrädare för såväl dagligvaru- som sällanköpshandeln till ett välbesökt möte.

Syftet med dagen var att finna vägar framåt för att gemensamt komma tillrätta med brotten i butik. En bra dag med konstruktiva samtal och en palett av idéer på bordet.

Nu nio månader senare är det fortfarande helt tyst i frågan från polisen centralt. Något löfte om direkta åtgärder fick vi inte, men det kändes i alla fall som att det fanns ett ärligt uppsåt att börja vända trenden med allt fler brott i butik. Stölder, motvärnsrån, hot och trakasserier är en fortsatt jobbig del av vardagen i butik, och det finns all anledning att arbeta hårt från alla håll för att vända den trenden.

I det läget hade någon form av livstecken från rikspolischefens kansli varit välkommet, så att vi i handeln vet att de finns kvar och tänker på oss.

Jag tror dock inte att någon av dem som var med på mötet kunde föreställa sig den utveckling med skjutningar och bomber i samhället som vi har haft sedan dess. Om polisen hade vetat om dessa händelser hade de nog inte bjudit in handeln till möte. ​

Om inte butikerna får hjälp kommer vi att få butiker som kräver att konsumenter legiti­merar sig innan de kommer in för att påvisa sin oskuld och betalningsförmåga

Och tyvärr är det så att den grova brottsligheten i dag äter upp alltmer av de sedan tidigare små resurserna, och det gör att en allt större del av det brottsförebyggande och brottsförhindrande arbetet hamnar på de företag som en gång har betalat skatt för att få skydd från staten.

Det är av flera skäl helt nödvändigt att handeln får hjälp att hålla borta de som begår brott i butik.

Om inte butikerna får hjälp kommer vi att få butiker som kräver att konsumenter legiti­merar sig innan de kommer in för att påvisa sin oskuld och betalningsförmåga – likt nät­handeln gör i dag.

Den absoluta­ merparten av de som begår grova brott i dag började med att stjäla i butik.
Dessa unga förövare måste fångas upp tidigt och få både stöd och hjälp, men även känna av konsekvenser av att begå brott. Ett tidigt stopp i brotts­karriären är bäst för alla.

Ni som sitter på våra skattepengar – se till att de gör nytta ute i samhället, så att de som betalar in dem kan fortsätta att verka. Så att de kan sälja matglädje, hälsa, och arbeta med att minska mat­svinn och klimat­anpassa matproduktionen. Det man egent­ligen vill att de ska göra!

Pär Bygdeson

Pär Bygdeson,

vd, Livsmedelshandlarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev