Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Handeln är inte förskonad från IT-attacker – nya angrepp väntar”

Året har knappt börjat och de första IT-attackerna har redan hunnit inträffa. Handeln är inte förskonad. Tvärtom finns det flera typer av angrepp som regelbundet drabbar branschen. Här är två saker som är speciellt viktiga att hålla utkik efter.

Publicerad: 28 mars 2018, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Digitalisering

Under förra året uppmärksammades flera angrepp som drabbade stora organisationer, också i Sverige. Bland annat orsakade flera ransomware mycket oreda.

Just för handeln finns det under 2018 två viktiga saker att hålla ögonen på:

1. E-handeln sker på allt fler plattformar, varav många är osäkra

Kunderna kan i dag nå e-butiken genom en stor mängd olika klienter, såsom en mobil, en IPad eller en laptop. Ibland är det en helt ny slags uppkopplad apparat, som visserligen är tekniskt avancerad men som har begränsade säkerhetsfunktioner.

I värsta fall är den inte ens konstruerad på ett sådant sätt att det är möjligt att göra den säker. Det kan också vara så att kunden använder en gammal dator med Windows XP eller en äldre Androidtelefon – operativsystem för vilka säkerheten inte uppdateras längre.

I alla dessa fall kan kundens privata uppgifter exponeras. Det kan exempelvis röra sig om användaruppgifter och kreditkortsnummer som hamnar i fel händer. Detta kan sedan drabba såväl kunderna själva som handlaren.

2. Nya betalningsmetoder kommer utsättas för angrepp

E-handeln vill kunna erbjuda allt fler möjliga betalningsmetoder. Allt från mobila betalningar till kryptovalutor blir därför vanligare och viktigare – och de lockar till sig angripare.

Det här händer dessutom inte bara i e-handeln utan även i den vanliga handeln används det allt mer. Ju vanligare de blir desto mer attraktiva är de för angripare.

Det bästa sättet att undvika problem är att aldrig fullt ut lita på de nya betalningsmetoderna, utan i stället redan i förväg undersöka vilka risker som kan finnas. Det gäller alldeles särskilt när man introducerar en lösning som man inte känner till sedan tidigare.

För att att undvika att drabbas av IT-attacker är det viktigt att arbeta förebyggande. Förebyggande säkerhetsarbete förutsätter en säkerhetsplattform som snabbt delar information mellan olika delar av nätverket och som håller en konsekvent nivå för säkerheten i hela organisationen. Det måste dessutom finnas moderna verktyg som klarar att hantera helt nya och tidigare okända hot.

Det kommer även det här året att vara viktigt att vara uppdaterad i fråga om vilka hot som är i omlopp. Ransomware var okänt för ett par år sedan men är idag en mycket vanlig angreppsmetod. Det samma gäller attacker som siktar in sig på Internet of Things – uppkopplade apparater av alla slag.

Vi kan alltså räkna med att det även under 2018 kommer nya typer av IT-attacker mot handeln.

Ola Jönsson,

Sverigechef på Palo Alto Networks

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Digitalisering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev