Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Hade behövts en kraftfullare politik för att stärka handelns konkurrenskraft”

Regeringen hade kunnat göra mer, det skriver Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar till regeringens budgetförslag. Hon hade gärna sett kraftfullare politik för att stärka handelns konkurrenskraft.

Publicerad: 18 september 2019, 12:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Handeln står inför förändring. En allt mer digitaliserad värld ställer nya krav på att möta en allt tuffare internationell konkurrens. Vi ser också hur konjunkturen mattas av, ekonomin är på väg mot kyligare tider. Våra handlare tvingas också hantera en allt råare verklighet där stöld, hot och våld blivit en del av vardagen. För att handeln ska förmå att möta alla dessa utmaningar hade det behövts en kraftfullare politik för att stärka handelns konkurrenskraft.

Att regeringen föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för de som står långt från arbetsmarknaden är en välkommen åtgärd. Vi vet att sänkta arbetskraftskostnader skapar fler jobb i handeln. Däremot är det osäkert om sänkningen är tillräcklig för att inkludera grupper som står långt utanför arbetsmarknaden.

Regeringens satsningar på rättsväsendet är också angelägna och det är ett viktigt besked att hela rättskedjan stärks upp. Dessvärre hade vi behövt ännu mer för att förmå att möta den växande brottsligheten. Ska vi säkerställa att det går att röra sig säkert på våra gator och torg och att det går att bedriva handel i hela samhället hade det krävts större insatser. Faktum är att den anslagsökning som föreslås i budgeten inte ens är en ökning med en procent.

Plastpåseskatten är symbolpolitik som saknar miljö- eller klimatnytta.

I budgeten går regeringen också vidare med den så kallade gröna skatteväxlingen. Flertalet skattehöjningar har presenterats men motsvarande skattesänkningar lyser fortsatt med sin frånvaro. Svensk Handel är i grunden positiva till en skatteväxling men det bör vara en krona för krona princip där varje skattehöjning motsvaras av en lika stor skattesänkning. Nu blir det mycket skatt men lite växling.

Ett exempel är plastpåseskatten som helt ignorerar det omfattande arbete som handeln gör för att dels minska användningen, men också för att gå över till förnybara alternativ. Plastpåseskatten är symbolpolitik som saknar miljö- eller klimatnytta. Detta gör att det går att ifrågasätta om det överhuvudtaget rör sig om en skatteväxling. Att regeringen sminkar sina skattehöjningar i gröna färger räddar inte miljön.

Sammantaget hade regeringen kunnat göra mer för att, i slutet av ett starkt konjunkturläge, rusta näringslivet inför de tuffare tider som väntar.

Karin Johansson

Karin Johansson,

vd, Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev